latinica  ћирилица
07/06/2020 |  21:15 ⇒ 08/06/2020 | 09:01 | Аутор: РТРС

Тегелтија политичар године (ФОТО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија добио је вечерас награду "Вечерњаков печат" за политичара године, коју додјељује Вечерњи лист, издање за БиХ.
Тегелтија политичар године (Уступљена фотографија) -
Тегелтија политичар године (Уступљена фотографија)

Тегелтија је захвалио за ово важно признање и честитао осталим добитницима који су показали да се и тешким и сложеним тренуцима у којима се живи и ради могу остваривати резултати вриједни пажње.

Он је подсјетио да је Савјет министара на чијем је челу формиран годину дана након што су одржани општи избора, а да је тек недавно комплетиран.

- Савјет министара сам схватио као мјесто договора и компромиса у БиХ, као мјесто за рјешавање животних проблема грађана и пословне заједнице. Вођен том логиком првих десет дана рада постигли смо договор и компромис о кључним економским питањима у БиХ са пословном заједницом и премијерима ентитета о најважнијим стварима које треба радити - рекао је Тегелтија.

Уступљена фотографија

Он је у обраћању подсјетио да је Савјет министара ратификовао споразум о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево између Србије и БиХ, омогућио грантове и кредите за изградњи коридора "Пет це" који се гради у Републици Српској, али и између Зенице и Жепча, као и на југу, док су обезбијеђена средства за изградњу тунела Иван.

- Обезбиједили смо средства за изградњу граничног прелаза у Братунцу који ће коначно омогућити да у функцији буде мост Братољуб који спаја Србију и БиХ. Одблокирали смо процесе европских интеграција - подсјетио је Тегелтија.

Он је оцијенио да ће ову годину сигурно обиљежити пандемија вируса корона, која ће промијенити наше животе и амбијент.

- Успјели смо добити први дио борбе за спашавање живота. Обезбиједили смо несметано снабдијевање робе преко границе, али и помоћ од 700 милиона евра финансијске подршке БиХ. Тако велики обим финансијске помоћи БиХ никад није у тако кратком периоду обезбиједила. Оно што је пред нама и што ће бити веома тешко јесте борба са економским посљедицама - указао је Тегелтија.

Он је нагласио да је формирана радна група која ће припремити јединствен одговор БиХ на социјално-економске проблеме.

- Уколико будемо успјешни у превазилажењу економских и социјалних проблема против ковида-19 мјериће се успјех свих нас у БиХ. Сигуран сам да заједно морамо да градимо друштво, да заједно радимо како би изградили богатије, сигурније и праведније друштво од онога у којем данас живимо - истакао је предсједавајући Савјета министара, којем је признање уручио предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

Уступљена фотографија

Одлучено је да се у овој категорији додијели награда и за међуполитички дијалог коју је добио Фахрудин Радончић, предсједник Савеза за бољу будућност.

Престижна манифестација, 19. по реду "Вечерњаков печат", ове године одржана је истовремено у неколико градова у БиХ и региону.

РТРС/СРНА