latinica  ћирилица
08/06/2020 |  19:23 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Предмет "Респиратори": Саслушан и директор Агенције за лијекове

Директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александар Золак потврдио је за нашу Телевизију да је дао исказ у Тужилаштву БиХ у предмету "Респиратори" у својству свједока.

У Тужилаштву без одговора на питање да ли је и Золак дио њихове истраге.

Како су објавили медији, он је потписао Рјешење којим се компанија "Сребрена малина" из Сребренице уписује у Регистар велепрометника медицинске опреме а да претходно није проведена потпуна процедура надзора.

Истрага у предмету "Респиратори" која је уздрмала Федерацију, "закуцала" је и на врата Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Александар Золак, директор Агенције, истакао је да је већ давао исказ у својству свједока у овомслучаку те да не смије даље давати
прецизније информације.

Ипак, медији су већ објавили да је Золак бх. тужиоцима објашњавао како је уписао "Сребрену малину" из Сребренице у Регистар велепрометника медицинским средствима, мада је ријеч о предузећу чија је основна дјелатност прерада и конзервирање воћа и поврћа.

На рочишту за одређивање притвора Фадилу Новалићу, Фахрудину Солаку и Фикрету Хоџићу, Тужилаштво је тврдило да је федерални премијер, користећи службени положај и политички утицај, захтијевао од Агенције да региструје "Сребрену малину" као фирму која може да увози медицинску опрему.

Фадил Новалић је у телефонској и другој комуникацији са службеником Агенције за лијекове и медицинска средства, захтијевао да Агенција хитно и без провођења потпуне процедуре надзора правног лица упише "Сребрену малину" у Регистар велепрометника медицинских средстава.

Да ли због Новалићевог притиска, тек Агенција је донијела Рјешење којим се предузуће "Сребрена малина" уписује у Регистар.

Рјешење је датирано на 27. април, неколико дана након што су респиратори стигли на сарајевски аеродром и покренули једну од највећих послијератних афера.

Накнадно давање дозволе за директора Агенције није спорно јер респиратори званично нису увезени у БиХ све док су на царинском терминалу.

- Не стоје тврдње да је Агенција издала дозволу након што су респиратори увезени из простог разлога што царински терминал и роба која се налази на њему не значи да је ушла у државу. Значи, царински терминал није БиХ - појашњава Золак.

80 респиратора није ни изашло са царинског терминала а "Сребрена малина" затражила од Агенције сагласност за званичан увоз још 20 који су на сарајевски аеродром стигли крајем маја.

Укупно стотину, вриједности 10,5 милиона КМ, предмет су истраге и само је питање колико ће се лица наћи на оптужници Тужилаштва БиХ.