latinica  ћирилица
08/06/2020 |  22:29 ⇒ 09/06/2020 | 00:02 | Аутор: РТРС

Жупљанин: Сваки нови талас миграната усложњаваће ситуацију у БиХ (ВИДЕО)

Декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин изјавио је за РТРС да ће се сасвим сигурно десити нови талас миграната који ће покушавати да илегално уђу у БиХ, те да ће се са сваким новим таласом укупна ситуација у БиХ усложњавати.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Он је нагласио да би због тога власти у БиХ, на свим нивоима, морале озбиљно да се позабаве овим питањем и дођу до минималног консензуса шта и како радити.

Жупљанин је упозорио да је БиХ у озбиљним проблемима у вези са мигрантском кризом. Додао је да је криза сама по себи мултидимензионална, иако се у јавности често помиње само хуманитарни аспект.

Жупљанин сматра да се мора водити рачуна о томе да мигрантска криза има и општедруштвену и социјалну димензију, економску и безбједносну, али и еколошку и здравствену димензију.

- То су озбиљна питања којима би свака држава која се нађе у оваквој ситуацији морала озбиљно да се бави. Нажалост, ми смо протеклих година имали ситуацију да су сви они који су требали да се баве овим питањима главу забијали у пијесак - поручио је Жупљанин.

Према његовим ријечима, нису биле ријетке ситуације када се са нивоа БиХ чуло да и нема кризе, да је ситуација под контролом и да надлежни органи и институције владају ситуацијом.

- Насупрот томе имали смо аналитичаре и људе који су се озбиљно бавили овим питањем, који су стално упозоравали да је то много сложено питање, да је ријеч о процесу који може да произведе несагледиве посљедице по БиХ и њене грађане и да се за то треба озбиљно припремити, наћи најбоља рјешења и израдити стратегију на нивоу БиХ како управљати кризом која је евидентна и која је сигурно у неким центрима осмишљена и генерисана - нагласио је Жупљанин.

Он је додао да су погледи на мигрантску кризу на различитим нивоима у БиХ били дијаметрално супротни.

- У ФБиХ нисмо имали кристално јасан став о том питању за разлику од Српске која је од почетка рекла не мигрантима, да нема услове, капацитете, али ни жељу да прими онога ко је незаконито ушао у земљу - нагласио је Жупљанин.

Наводећи да се од Републике Српске очекивало да занемари чињеницу да су ти људи незаконито ушли у БиХ, он је нагласио да се с мигрантима мора понашати искључиво на начин уређен домаћим законодавством.

- Законодавство у тој области је потпуно усклађено и са међународним законодавством. Питање је зашто се ЕУ, која себе представља као врхунац демократских вриједности, понашала тако лицемјерно и неодговорно, истичући да БиХ има обавезу да помогну, док они много богатији и снажнији ту обавезу немају - упитао је Жупљанин.

Он је нагласио да је, нажалост, Европа неколико пута показала да не постоје добре намјере према БиХ. Додао је да се то показало и на мигрантској кризи када је ЕУ била спремна да у БиХ смјести неодређен број људи и на неодређени период.

- Препустили су то онима који немају за то услове, осим што постоји воља у једном дијелу БиХ да се дио тих људи прихвати и социјализује, да једног дана постану грађани БиХ и направе огромне проблеме домађем становништву и то не само Србима, него и Хрватима и Бошњацима, који су већ имали проблема, а тек би их имали да дође до промјена у демографској структури БиХ - објаснио је Жупљанин.

Жупљанин је истакао да се политика у Сарајеву промијенила када су у Републици Српској видјели чврст став и снажан отпор против насељавања миграната у Српској, те када су видјели да су Република Српска и МУП покренули иницијативу да се уведе резервни састав полиције који би спречавао нелегалне уласке.

- Тада су у Сарајеву одлучили да мигрантска насеља праве на самој ентитетској линији, да српском становништву стално праве проблеме, првенствено повратничкој популацији у ФБиХ, како би довели до потпуне дестабилизације и то је политичка нота која је овдје потпуно испољена - рекао је Жупљанин.

Он је нагласио да су овдје угрожени сви грађани БиХ, зато што у њихово непосредно окружење долазе људи који су по свим стандардима струке безбједносно проблематична лица.

- Није спорно да се највећи дио њих борио у јединицама "Исламске државе", то се види из њиховог приступа при покушају да се идентификују у инцидентима које изазивају. Већина њих носи скупе мобилне телефоне, говоре енглески, баратају информационим технологијама. Ради се о људима који су и радно и ратно способни и не могу очекивати да се неко о њима брине, морају да се изјасне ко су и шта су - оцијенио је Жупљанин.

Он је рекао да би волио да гријеши, али да је овдје довољно доказа да иза свега овога постоји други план, да се БиХ жели преконфигурисати на другачији начин.

- Морамо имати на уму чињеницу да је 90 одсто терористичких инцидената у посљедњих пет година довођено у везу са људима који су били у БиХ или имају везу са БиХ. Не кажем да су сви ти људи такви, али, нажалост, из онога што смо видјели, произилази потенцијална опасност. Имамо темпирану бомбу и морамо поступити како закон налаже - поручио је Жупљанин.

Жупљанин је поручио да је потпуно неспорно да у БиХ не постоји општа сагласност да то питање треба уопште рјешавати.

- Док не дођемо до тога не можемо ни о чему другом говорити. Овдје ће бити потребна сарадња свих субјеката, од земаља из којих су мигранти кренули, транзитних земаља, до нивоа БиХ и међународне заједнице која је увелико кумовала овом проблему и учинила га сложенијим - истакао је Жупљанин.

Емисију Актуелно можете погледати и ОВДЈЕ.