latinica  ћирилица
09/06/2020 |  18:21 | Аутор: СРНА

Линта: Циљ иницијативине серије текстова да се Србија оптужи за злочине

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта најоштрије је осудио серију текстова невладине организације Иницијатива младих за људска права у Србији, јер, како је оцијенио, имају за циљ да се Србија оптужи за ратне злочине на подручју Хрватске и БиХ и за тешка кршења људских права током деведесетих година прошлог вијека на њеној територији.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта у саопштењу подсјећа да се у текстовима Иницијативе, између осталог, заступа апсолутно лажна теза да су током 1991. и 1992. године у Србији тобоже постојали логори за Хрвате који су заробљени током борби за ослобођење Вуковара.

Линта напомиње да су снаге ЈНА 19. новембра 1991. године ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација које је основао усташки режим Фрање Туђмана с циљем стварања "велике Хрватске без Срба".

Он оцјењује да је скандалозна чињеница да Иницијатива за људска права у Србији заступа хрватску тезу о тобоже паду Вуковара, а срамно прешуткује неспорну истину да су хрватске паравојне формације до почетка рата у Вуковару убиле најмање 120 српских цивила и нападале гарнизон ЈНА,која је била једина легална војна сила.

Линта подсјећа да су у Србији на више локација основани сабирни центри за хрватске заробљенике у складу са међународним правом, а не логори.

- Важно је нагласити да су представници Међународног Црвеног крста присутвовали разоружању припадника хрватских паравојних формација и свакодневно их обилазили у сабирним центрима у Бегејцима и Стајићеву код Зрењанина, у Сремској Митровици и другим локацијама - истакао је он.

Линта подсјећа да су хрватски заробљеници имали могућност да случајеве евентуалне тортуре пријаве представницима Међународног Црвеног крста, као и да је међу тим заробљеницима било више од 200 оних којима се судило за ратне злочине против српских цивила и ратних заробљеника.

- Међутим, тадашњи премијер СР Југославије Милан Панић је донио срамну одлуку да се примијени размјена заробљеника "сви за све" што је омогућило да и хрватски ратни злочиници буду размијењени и тако избјегну суђење и строге пресуде за почињене ратне злочине - додао је Линта.

Према недавном писању "Вечерњих новости", у Србији је прије извјесног времена покренут портал "ратусрбији.рс", иза којег стоји невладина организација Иницијатива младих за људска права, уз донацију њемачког Министарства спољних послова.

Сајт, како наводе његови креатори, садржи "све релевантне информације о ратним злочинима и другим тешким кршењима људских права права на територији Србије у периоду од 1991. до 2001. године".

Порталом доминира интерактивна "мапа злочина" Србије, без територије Косова и Метохије, која садржи више од 70 локација на којима су, како тврди Иницијатива, чињена убиства, отмице, прогони Хрвата, Бошњака и Албанаца, од Суботице до Прешева.