latinica  ћирилица
09/06/2020 |  19:23 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ поново се окомио на имовину Српске (ВИДЕО)

Нова одлука Уставног суда БиХ и нови повод за незадовољство из Републике Српске.
Филиповићи, војна имовина - Фото: РТРС
Филиповићи, војна имовинаФото: РТРС

Складиште погонског горива у мјесту Филиповићи код Фоче предмет је спорења.

Према одлуци од 20. маја, Уставни суд тражи књижење војног складишта на БиХ. Да је ријеч о неуставној и политичкој одлуци, упозоравају предсједница и премијер Српске.

Ово је посљедња одлука Уставног суда БиХ спорна по Републику Српску. На 22 стране њоме је оспорена пресуда Окружног суда у Требињу, којом је одбијен захтјев БиХ за књижење војне имовине – складишта Филиповићи у Фочи.

Усвајањем апелације, пресуда суда у Требињу је укинута и практично је наређено да се војна имовина укњижи на БиХ.

- Чињеница да се овај суд окомио на имовину Српске је већ доказана и већ је доказано да је Уставни суд наставио некадашњу праксу ОХР-а којима доноси одређене одлуке којима се на неки начин пунио ниво БиХ и ускраћивале надлежности Републике Српске. То сада ради Уставни суд - истакла је Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске.

За предсједницу Републике ова спорна одлука Уставног суда тако је само још један доказ да је то једини Уставни суд на свијету који не штити Устав, него доноси политичке одлуке.

Одлуку Уставног суда БиХ од 20. маја, предсједник Владе види овако: "Tо је само још једна одлука Уставног суда која неће бити испоштована."

Овим Уставни суд БиХ наставља са покушајима одузимања војне имовине Републици Српској, доносећи још једну у низу шаблонских одлука, каже помоћник генералног секретара Владе за правне послове, Марко Шукало.

- Теритироја припада Републици Српској и Федерацији БиХ. Дакле оваквом одлуком и сличним ранијим одлукама Уставни суд директно крши међународни уговор, међународни споразум какав је Дејтон - каже Шукало.

Када би ова одлука Уставног суда БиХ ипак била проведена, а складиште Филиповићи уписано на Министарство одбране БиХ, Српска би изгубила 254. 568 квадратних метара.