latinica  ћирилица
09/06/2020 |  19:25 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Гас у Бијељини до краја године; У Палама отворена пословна зграда Гас-промета

У новоотвореном сједишту Акционарског друштва "Гас-промет" у Палама, министар Петар Ђокић и директорка "Бијељина-гаса" Блаженка Мандић потписали су анекс Уговора о гасификацији Бијељине, до краја године. Душан Бајатовић, генерални директор предузећа "Србијагас" које је већински власник "Гас промета", најавио је пројекте гасификације и у другим дијеловима Српске. До краја године, Србија ће имати спремну инфраструктуру и за балкански, познатији као "Турски ток".
Радови на гасоводу - Фото: РТРС
Радови на гасоводуФото: РТРС

Прошле године у марту потписан је споразум "Гас-промет" и "Србијагаса", којим је дефинисан капитал и утврђен правни статус паљанског предузећа. "Србијагас" већински је власник са 39,17 одсто капитала. Српска има 26,3 одсто, а фондови и мали акционари располажу преосталим дијелом. Отварање нове пословне зграде, у коју је, укључујући куповину земљишта уложено 1,2 милиона КМ, још један је искорак у развоју "Гас – промета"...

- Сваки напор који чине људе у том смјеру вриједан је пажње и заслужује сваки облик подршке. Гасификација је важан пројекат у Републици Српској - нагласио је Петар Ђокић, министар индустрије енергетике и рударства Републике Српске.

Душан Бајатовић, генерални директор "Србијагаса" нагласио је да Србија гради планиран дио гасовода Београд - Бањалука.
- Мислим да ће Бијељина бити први гасификовани град у Републици Српској чим се ријеше сви технички проблеми, најкасније до краја септембра. Сарадња двије владе је на највишем је могућем нивоу, као и ресорних министарстава - нагласио је Бајатовић.

Миломир Драганић, директор "Гас-промета" нагласио је да је гасовод којим управља слободан за све трговце који имају купца на територији БиХ.

Прва у Српској, могућност коришћења гаса у домаћинствима, али и у привреди имаће Бијељина. Изграђено је 320 километара гасне мреже и спремно 500 прикључака.

- Пројекат је почео прије више од 10 година. Очекујемо за два мјесеца, бићемо први у Српској - поручио је Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Али не и посљедњи. За гасификацију зинтересовани су и у Палама, због развоја туризма на Јахорини и заштите шума ...

- Надамо се да ће ово бити иницијална каписла за гасификацију Сарајевско -романијске регије, Пала, Јахорине, у прилог нам иде и потреба гасификације Горажда - рекао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

У "Србијагасу" очекују да ће се и у Федерацији БиХ, доношењем законских рјешења, придружити реализацији Трећег енергетског пакета. Завршетком "Балканског тока" отварају се и нове трасе гасовода ка БиХ.

- Када буде гасовод Београд - Ваљево, значајно ће растеретити правац према Сарајеву. Они су тражили 350 милиона метара кубних гаса, а можда буде и више - додао је Бајаковић.

Највећи корисник, 70 одсто услуга транспорта паљанског "Гас-промета" фактурише се БХ гасу, а преосталих 30 одсто Гас Републике Српске. Партнерским односима обострано су задовољни. Отварањем нових гасних коридора, попут "Балканског тока", због ниже цијене енергента, биће задовољни и крајњи корисници.