latinica  ћирилица
11/06/2020 |  10:58 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Голдштајн: Томпсон је икона усташофила

Историчар Иво Голдштајн упозорава да је контроверзни хрватски пјевач Марко Перковић Томпсон икона усташофилије у Хрватској и истиче да је поздрав "За дом спремни!" усташки слоган, за шта постоји огроман број доказа.
Иво Голдштајн (фото: hr.n1info.com) -
Иво Голдштајн (фото: hr.n1info.com)

- То није био никакав јуначки и родољубиви поздрав, то је био усташки поздрав и израз злочиначке политике државе у којој се употребљавао. Постоје десетине хиљада докумената из времена Независне Државе Хрватске /НДХ/, у којима се помиње поздрав `За дом спремни!`, а који јасно показују карактер те државе - наводи Голдштајн.

Он каже да је Мијо Бзик, један од блиских сарадника усташког поглавника Анте Павелића, "дословно бјеснио јер су се грађани и даље поздрављали са: `Љубим руке`".

- У новинама се наредних мјесеци објављују бројни чланци са поруком да у НДХ постоји само један поздрав: `За дом спремни!`. Према томе, то је био усташки поздрав и знало се јасно да је то усташки поздрав - наводи Голдштајн за Хину, а преносе хрватски портали.

Високи прекршајни суд у Хрватској одлучио је да поздрав "За дом спремни!" у Томпсоновој пјесми није прекршај, али Голдштајн подсјећа да Уставни суд мисли другачије.

- У јавној дебати о том поздраву неки тврде да је то био стари хрватски поздрав. Није само ријеч о идеолошкој затупљености, већ и о потпуном несхватању и непознавању историје - наглашава Голдштајн.

Он прецизира да је основна чињеница која је суштина свих дебата посљедњих 30 година у Хрватској питање: да ли је НДХ била наци-фашистичка колонија и сателит или држава хрватског народа, односно, ако тај усташки поздрав симболизује НДХ, да ли симболизује хрватску државу или издају хрватског народа?

Голдштајн каже да он сматра да је НДХ била "издаја хрватског народа", те да тај поздрав и симболизује издају.

Употреба усташког поздрава неприхватљива је и у пјесми "Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона, који, како наводи Голдштајн, никад није ни скривао те усташке конотације.

Он наводи да ни припадници ХОС-а у рату деведесетих година прошлог вијека нису скривали да баштине традиције усташке НДХ, већ су "жељели да копирају читав низ идеологема и елемената политичког програма из њеног времена".