latinica  ћирилица
12/06/2020 |  10:06 ⇒ 10:09 | Аутор: СРНА

Вера Приљева добитник овогодишње награде "Совица"

Вера Приљева из Новог Сада добитник је овогодишње награде "Совица", коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи рукопис за дјецу.
Награда "Совица" - Фото: илустрација
Награда "Совица"Фото: илустрација

- Трочлани жири у саставу Јелена Којовић Тепић, Владимир Каламанда и Берислав Благојевић након читања 15 пристиглих рукописа на конкурс Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске једногласно је одлучио да се "Совица", награда за најбољи рукопис за дјецу 2020. године, додијели рукопису "ЧОС", пристиглом под шифром "Бабушка" - саопштено је данас из Завода.

Овај роман, кроз причу о зближавању дјеце из седмог три, покренутом доласком једне необичне разреднице пред пензијом, говори о честим проблемима данашње дјеце, а ријетко заступљеним у књижевности за дјецу.

Социјална раслојеност, нажалост, и међу дјецом прави јаз, а често су једнако несрећни и усамљени они са врха, као и они са дна.

- Уз галерију добро изграђених ликова, предвођених искусном наставницом географије Бабушком, богатим и усамљеним Петром и веселим Златком, `ЧОС` нам прича о стварним вриједностима, искреном пријатељству, значају породице и друштвеном активизму - додаје се у саопштењу.

Изван оба стереотипа, и оног да су богати зли, као и оног да је новац неопходан за срећу, роман говори о младалачкој свакодневици, школским проблемима, како дјеце тако и наставника, о првим љубавима и оном што одржава породицу на окупу, те о љубави према завичају, а све то топло и с разумијевањем.

Реалистично исприповиједан, без претјераног посвећивања пажње стилским украсима, "ЧОС" је о бројним дилемама и проблемима проговорио на начин близак савременој дјеци.

Лако, брзо и "у сриду", роман представља живот једне варошице и њених становника /не само седмака, дјеце у том најнезгоднијем узрасту, кад нису ни велики, ни мали/ којима мало треба да буду срећни, а често то мало заборављају.

Из Завода истичу да "ЧОС" показује да то мало може да се досегне кад се окренемо ближњима и заједници и схватимо да није све у новцу, иако новац може да буде од користи, кад се правилно усмјери.

Чланови комисије Завода за уџбенике и наставна средства, након саопштења из жирија, открили су да се иза шифре "Бабушка" крије аутор Вера Приљева из Новог Сада.