latinica  ћирилица
15/06/2020 |  09:36 | Аутор: СРНА

Ујић: Мигрантска криза ће ескалирати

У БиХ се тренутно налази око 7.000 миграната, од којих је 6.000 смјештено у привремене прихватне центре, изјавио је директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић и упозорио да ће мигрантска криза ескалирати након епидемије вируса корона и попуштања мјера.
Слободан Ујић - Фото: СРНА
Слободан УјићФото: СРНА

- Видим да су центри у Србији, гдје је било 9.000 миграната, напола испражњени. Највише забрињава њихово кретање према БиХ. Немамо више смјештајних капацитета - упозорио је Ујић.

Он сматра да је велики проблем и одлазак Фахрудина Радончића са функције министра безбједности у Савјету министара, јер су у овој служби подржали његове ставове у вези са рјешавањем проблема мигрантске кризе.

Одласком Радончића, напомиње Ујић, биће тешко рјешавати проблем мигрантске кризе и додаје да су били сагласни с њим да не треба БиХ, по броју становника и њеној финансијској и економској развијености, имати више прихватних центара и илегалних миграната.

Он је за "Дневни аваз" рекао да Служба отежано обавља послове из своје надлежности.

- Успијевамо регистровати све мигранте које безбједносне агенције доведу до Службе. Морам признати да највећи број миграната самоиницијативно долази испред теренских канцеларија да се пријави. Ми их успијевамо биометријски обрадити и те податке размијенити са безбједносним агенцијама - истакао је Ујић.

Коментаришући ситуацију да су мигранти протеклих дана главне вијести црних хроника, Ујић каже да је ријеч о нападима на имовину, лакшим и тежим кривичним дјелима