latinica  ћирилица
16/06/2020 |  10:27 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

Срби у УСК страхују од поновног напуштања вјековних српских огњишта

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић рекао је Срни да Срби на подручју Унско-санског кантона страхују да ће морати поново да напусте своја огњишта због мигранске кризе која је на том подручју на врхунцу.
Ђорђе Радановић - Фото: nezavisne novine
Ђорђе РадановићФото: nezavisne novine

- Када је почела изградња мигрантског кампа у српском селу Липа повратници су били у страху да ће поново бити принуђени да бјеже из својих кућа, због миграната, којих, према подацима у УСК, данас има око 6.000 - рекао је Радановић.

Према његовим ријечима, постоји страх од још већег прилива миграната на подручје тог кантона.

- Ускоро ћемо у Босанском Петровцу одржати састанак са представницима Еуфора. Британске снаге Еуфора заинтересоване су за овај проблем, који је достигао врухац на подручју УСК - рекао је Радановић.

Он је истакао да проблем мигрантске кризе у УСК мора што прије бити ријешен како би српски повратници напокон имали мир у својим домовима.

Радановић је додао да се тамо налазе мигранти који не подлијежу контроли кретања ни надзору, а мигрантски камп у Липи је отвореног типа.

- Мигрантску кризу у УСК требају да рјешавају институције - рекао је Радановић.

Он сматра да је потребно идентификовати мигранте и вратити их у земљу поријекла.

- Предсједништво БиХ хитно треба да започне преговоре о реадмисији миграната у земље поријекла, да се постави ограда око мигрантског кампа у Липи и да се идентификују мигранти јер чињеница је да чине разна кривична дјела, а за иста не сносе никакву одговорност - истакао је Радановић.