latinica  ћирилица
16/06/2020 |  10:35 ⇒ 10:35 | Аутор: СРНА

Пашалић: Рекорд у засијаним површинама поврћа

Пољопривреда је током епидемије вируса корона испливала у први план и људи су се окренули раду у баштама, што је резултирало рекордом у засијаним површинама, а званични податак каже да је у Републици Српској засијано 20.000 хектара више него иначе у овом периоду, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је навео да су баште сијали људи који то никада раније нису чинили, али и да су повећане засијане површине професионалних ратара.

- Подаци са терена говоре да је много увећана и продаја сјемена, ђубрива, те заштитних средстава - рекао је Пашалић за Вечерње новости.

Он наводи да је ресурс у храни безбједан и да нема страха од "гладне године", додајући да Српска може да произведе потребну количину хране - од млијека до пилећег, јунећег и свињског меса.

- Производња пшенице није упитна и имамо стабилну ситуацију. На тржишту сада имамо и вишак јунећег и јагњећег меса јер угоститељи нису радили. Очекујемо отварање иностраних тржишта попут Турске, што ће помоћи узгајивачима меса да га продају - навео је Пашалић.

Он сматра да је одлично што је повећан број пољопривредника и додаје да је у Српској сада заживјела и "урбана пољопривреда", како у малим, тако и у великим срединама.

Говорећи о капиталним инвестицијама у ресору пољопривреде, он је навео да оне нису умањене, већ, напротив, постоји велико интересовање грађана за подстицаје.

- Повећали смо буџет за капиталне инвестиције са седам на 14 милиона КМ. Аграрни буџет је 75 милиона КМ и највећи је у историји Српске. Имамо око 1.500 људи пријављених за тракторе и прикључке - рекао је Пашалић.

Говорећи о начину да се људи задрже на селу, Пашалић је рекао да се то ради различитим подстицајима, те да свим младим агрономима ресорно министарство даје подстицај од 40.000 КМ да покрену бизнис на селу.

- Од ове године исплаћујемо и 500 КМ за свако дијете рођено на селу - навео је он.

Пашалић подсјећа да је од 2014. године, када су биле поплаве, у капиталне објекте у водопривреди уложено око 215 милиона КМ, те да се константо ради на санацији насипа, уређењу корита и објеката у Српској.

Када је ријеч о контроли трупаца, Пашалић је навео да је са полицијом покренута акција у гдје се врши контрола свих камиона који возе дрвне сортименте.

- Провјеравамо да ли су папири чисти и да се спријече и санкционишу нелегално извлачење и продаја трупаца - нагласио је Пашалић.