latinica  ћирилица
16/06/2020 |  11:15 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Додик изразио забринутост због здравственог стања генерала Младића

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо предсједнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, судији Кармелу Ађијасу и амбасадорима земаља чланица Савјета безбједности УН у којем је изразио забринутост због лошег општег здравственог стања генерала Ратка Младића.
Милорад Додик - Фото: nezavisne novine
Милорад ДодикФото: nezavisne novine

У писму, који је у посједу Срне, наводи се да је у поднесцима одбране Ратка Младића неколико пута указано да здравствена служба у Хагу не предузима елементарне мјере у оквиру обавезне медицинске његе како би ријешили његове постојеће тегобе у погледу анемије.

- Низак ниво хемоглобина не представља само општу пријетњу и опасност по живот, већ у дужем трајању свакако доводи до смањеног функционисања и одумирања можданих ћелија, а што управо има негативан ефекат на ментално здравље и способност те особе. Веома сам забринут, јер се у поднесцима одбране већ неколико пута указује на околност пада когнитивне способности генерала Младића - истакао је Додик у писму.

Српски члан Предсједништва је навео да се може закључити да је овакво стање добрим дијелом посљедица лоше праксе која се у притворској јединици примјењује према генералу Младићу.

- Вјерујем да је у интересу кредибилитета и транспарентности суда, међународне правде, али и елементарних права генерала Младића да се предузму све потребне мјере како би се његово физичко и психичко здравље стабилизовало - нагласио је Додик.

Он је предложио да се, што је могуће прије, дозволи независном медицинском тиму, укључујући и љекаре које ће евентуално предложити тим одбране, да оствари потпуни увид у постојећу медицинску документацију, те да се након тога генерал Младић прегледа у болничким условима.