latinica  ћирилица
16/06/2020 |  13:03 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Генералу Младићу хитно обезбиједити болничко лијечење

Борачка организација Републике Српске позвала је институције Српске и надлежне институције УН и Међународног црвеног крста да од управе Међународног резидуалног механизма за кривичне судове у Хагу захтијевају да генерал Ратко Младић буде хитно упућен на неопходно боничко лијечење.
БОРС -
БОРС

- Према информација БОРС-а, здравствено стање генерала Младића је већ дужи временски период изузетно лоше, али управа притворске јединице у Хагу не уважава бројне захтјеве, прије свега љекара, да он буде премјештен у болницу ради пружања адекватне медицинске помоћи - наводи се у саопштењу из БОРС-а.

БОРС подсјећа да Младић није у Хагу осуђен на смртну казну неуказивањем медицинске помоћи, те наглашава да избјегавање управе притворске јединице да га пошаље на адекватно лијечење угрожава његова основна људска права, па чак и његов живот.

- Подсјећамо домаћу и међународну јавност да је у притворској јединици Међународног кривичног суда за бившу Југославију преминуло више лица српске националности управо због непружања медицинске помоћи - наводе из БОРС-а.

Из БОРС-а због тога позивају све инстутуције Српске и међународног хуманитарног права да помогну генералу Младићу да добије адекватан медицински третман.

- БОРС подржава активности које у Србији спроводи клуб адмирала и генерала Србије, као и све друге организације и појединци с циљем да преко институција Србије обезбиједе адекватну медицинску помоћ за генерала Младића - наводе из БОРС-а.