latinica  ћирилица
16/06/2020 |  13:05 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Шеранић: Цијену респиратора диктирале околности (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је у Народној скупштини да респиратори за Српску нису набављани преко купопродајног сајта Алибаба, како тврде поједини опозиционари, додајући да су њихову цијену диктирале тадашње околности на тржишту у вези са вирусом корона.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Он је рекао да су приликом набавке тих уређаја редовно провјераване цијене респиратора на тржишту.

- Они су набављани по цијени 59.550 евра. Ако се то преведе у КМ и дода маржа од 14 одсто и ПДВ, добићете јединичну цијену од око 157.000 КМ. Та цијена је у том тренутку у односу на сада сигурно била превисока, то није спорно, али чињенице и околности у којима су се набављали ти респиратори диктирали су цијену, јер је једино мјесто гдје смо их могли набавити била Кина - рекао је Шеранић одговарајући у Народној скупштини на посланичка питања током Актуелног часа.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао да ће у складу са новим законом о високом образовању студенти бити стимулисани и мотивисани на различите начине.

- Нова политика мотивације студената односиће се на бруцоше који ће студије уписати по новом закону или од академске 2020/21. године - рекао је Рајчевић.

Министар трговине и туризма Републике Сузана Гашић истакла је да ће опоравак туризма Српске усљед посљедица вируса корона бити дуг, али да Влада чини све да помогне том сектору.

- Надам се да ће мјере помоћи да се преживи најтежи период, а једна од њих су туристички ваучери на које грађани већ аплицирају - рекла је Гашићева.