latinica  ћирилица
16/06/2020 |  13:42 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Угљевик: Промоција српског културног насљеђа (ФОТО)

Секретаријат за културу покрајинске владе Војводине донио је одлуку о финансирању пројекта "Заштита, очување и промоција средњовјековног културног насљеђа Срба у сјевероисточној БиХ" који реализује Светосавска омладинска заједница из Угљевика, а којим се промовише средњовјековно српско културно насљеђе на подручју општине Угљевик и сусједних општина и градова.
Промоција српског културног насљеђа - Фото: РТРС
Промоција српског културног насљеђаФото: РТРС

Грант за овај пројекат је одобрен у оквиру позива "Истраживање, заштита и очување културног насљеђа Срба у региону" који сваке године објављује покрајински Секретаријат за културу.

Предсједник Светосавске омладинске заједнице из Угљевика Миленко Којић је том приликом рекао да је Светосдавска омладинска заједница Угљевик конкурисала са пројектом којим се промовише српска културна баштина на подручју сјевероисточне БиХ са посебним освртом на материјалне споменике културе и то средњовјековне православне манастире, цркве, остатке средњовјековних утврђења као и локације средњовјековних надгробних споменика тзв. стећака.

Фото: РТРС

Којић је посебно истакао захвалност Секретаријату за културу покрајинске владе Војводине.

Овај пројекат представља додатни мотив за учвршћивање и јачање сарадње на подручју културе нашег народа са обје стране ријеке Дрине.