latinica  ћирилица
16/06/2020 |  14:17 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

"Дневник ратног хирурга" - дистрибуција библиотекама у Србији и Српској

Књига "Дневник ратног хирурга" доктора Миодрага Лазића, чије је ново издање Новинске агенције Републике Српске - СРНА финансијски подржало Министарство културе и информисања Србије, изашла је из штампе и у току је њена дистрибуција свим библиотекама у Србији и Републици Српској.
Дневник ратног хирургра - Фото: СРНА
Дневник ратног хирурграФото: СРНА

Министарство културе и информисања Србије саопштило је да ће читалачка публика на овим просторима поново добити могућност да се у форми дневника упозна са потресним и непосредним свједочанством о периоду који је недавно преминули храбри српски хирург пр

- Финансирањем новог издања и дистрибуцијом свим библиотекама, Министарство културе и информисања одужило је само мали дио дуга који јавност у Србији и Републици Српској искрено осјећа према овом великом човјеку и љекару - истиче се у саопштењу.

Хирург Миодраг Лазић /65/ преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу.

Лазић је током деведесетих година прошлог вијека био ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској, гдје је спасио бројне животе.

Као хирург Лазић је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се добровољно јавио у ратну болницу "Коран" на Палама. Један је од оснивача ратне болнице "Жица" у Блажују, код Сарајева, на првој линији фронта.

У тој здравственој установи остао је 40 мјесеци и обавио више од 3.500 операција.

За све вријеме боравка на ратиштима, доктор Лазић је водио ратни дневник. Један дио тог дневника водио је у писаном облику, а кад не би стизао од посла и обавеза, на крају дана говорио би у свој диктафон најзначајније утиске који су обиљежили тај дан.

Као велики пријатељ тадашње Српске новинске агенције - СРНА, која је била смјештена на Палама, одлучио је да објави дневник у агенцијском "аранжману".

Извршена је и комплетна графичка припрема и 1996. године књига "Дневник ратног хирурга" /Книн 1991. - Српско Сарајево 1996./ угледала је свјетлост дана.

СРНА је недавно објавила допуњено издање књиге које је у односу на оно из 1996. године богатије за приче пацијената које је спасио легендарни хирург Лазић.

Тираж од 5.000 примјерака поклоњен је библиотекама у Републици Српској и Србији, институцијама и предузећима.

- Имајући у виду хуманитарни рад овог хероја, СРНА, као издавач, и Министарство културе и информисања Србије, које је подржало овај пројекат, одлучили су да књига буде подијељена у Српској и Србији - изјавио је раније директор Новинске агенције Републике Српске - СРНА Радмило Шиповац.