latinica  ћирилица
16/06/2020 |  19:43 ⇒ 17/06/2020 | 07:47 | Аутор: РТРС

Угрожено здравствено стање Младића; Додик затражио адекватно лијечење генерала

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је упутио писмо предсједнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, судији Кармелу Ађијусу и амбасадорима земаља чланица Савјета безбједности УН са захтјевом да се омогући адекватно лијечење генерала Ратка Младића. Младићево здравствено стање погоршава се из дана у дан, упозорава његова породица, која страхује од најгорег могућег исхода.

Надам се да нема у свијету оних који мисле да генералу Младићу не треба дати адекватну љекарску заштиту и зато сам писао надлежним у Уједињеним нацијама, под чијом је управом Механизам који сада постоји, да им скренем пажњу на питање адекватног третмана, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Сматра да љекарски однос и медицински третман генерала Младића и било ког човјека треба да буде изван политике.

- Мислим да генерал Младић заслужује да буде адекватно третиран са становишта медицинске услуге која му се мора дати. Оно што ми имамо као до сада и наша перцепција и наше искуство јесте да су многи наши људи који су отишли у Хаг умрли, и многи су тамо страдали зато што није било адекватне медицинске заштите - рекао је Додик.

Упркос томе што су Младићева породица, одбрана и његов љекарски тим благовремено тражили да буду предузете одговарајуће мјере лијечења, то се није дешавало, и сад је ситуација таква да само у болници генерал Младић може добити адекватну његу, каже његов син Дарко Младић.

- Доктори су јако забринути зато што сматрају да буквално један мали пад њему може да буде кобан, а да не говоримо у случајевима да му је поново повећан ризик за мождани удар и инфаркт због ове опште слабости којој је изложен – тако да је стварно стање јако лоше и хитно је потребно пребацивање у болницу - јасан је генералов син, Дарко Младић.

И Борачка организација Републике Српске позвала је институције Српске, надлежне институције УН и Међународног црвеног крста да захтијевају да генерал Младић буде хитно упућен на неопходно болничко лијечење, оцјењујући да избјегавање управе притворске јединице да га пошаље на адекватно лијечење угрожава његова основна људска права, па чак и живот.

- Свака та помоћ је јако битна, поготово институционална, гдје су највише институције наших држава, и Србије и Српске реаговале и упозориле међународну јавност на могуће посљедице и на то да генерал има право да буде лијечен, као и сваки други човјек - додао је Младић.

Младићева породица и одбрана чекају одговор на своје захтјеве, упућене на више адреса, у вези са пребацивањем генерала Младића у болницу, како би се, кажу, предуприједио најгори могући исход.