latinica  ћирилица
17/06/2020 |  16:47 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Додик: Рјешавање политичких питања непримјереном полицијском акцијом за сваку осуду

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да су данашње сцене екстремног насиља у Будви бруталне и за сваку осуду, као што је за осуду и начин рјешавања политичких питања непримјереном полицијском акцијом, поготово јер нису исцрпљена сва правна и политичка средства.

- Нико коме је стало до мира и достојанства, било гдје, а поготово у нашој регији, не може спокојно да гледа сцене насиља у Црној Гори. Прво оне с насиљем према Српској православној цркви и њеној имовини, према епископима и свештеницима наше цркве, а онда и ове данашње сцене насиља над локалним функционерима општине Будва - рекао је Додик упитан да прокоментарише данашње немиле сцене у Будви и хапшење локалних званичника.

Он је констатовао да сцене екстремног насиља из Будве над службеником локалне самоуправе неодољиво подсјећају на недавне сцене из САД, у којима је усљед полицијске тортуре задављен тамошњи афроамериканац.

- Власт која посеже за полицијском силом у рјешавању политичких питања гази сва демократска достигнућа и не може се сматрати народном. Мени као политичару је то одавно јасно. Разумијем да некима није и да увођење демократије силом сматрају врхунцем своје моћи. Ја, пак, мислим да је у питању немоћ, која се манифестује кроз овакве нервозне акције - оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да у Републици Српској или БиХ никада није забиљежен ниједан случај дискирминације или тортуре над припадницима црногорске националне мањине или њиховим националним вриједностима.

- Нажалост, то се не може рећи за наш народ у Црној Гори, чије вриједности су брутално нападнуте. Ако би у једној реченици морао да се осврнем на немиле сцене које данас пристижу из Будве послужио би се стиховима најчувенијег Србина из Црне Горе и једног од најчувенијих кога Срби имају, великог Његоша који рече: 'Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом! - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.