latinica  ћирилица
17/06/2020 |  17:13 | Аутор: banjaluka.net

Просјечна плата у Српској престигла плату у ФБиХ

И поред кризе изазване епидемијом корона вируса која је погодила цијелу БиХ, просјечна нето плата за април ове године у Републици Српској престигла је износ просјечне плате у Федерацији БиХ, показују подаци ентитетских статистичких завода, а преноси портал banjaluka.net.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

На такво стање, свакако су утицале и мјере које је Влада Републике Српске правовремено предузела како би помогла пословним субјектима у Српској да лакше превазиђу кризу изазвану вирусом корона, али и позитивни макроекономски показатељи у Српској који су били евидентни прије појаве епидемије корона вируса.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, просјечна плата након опорезивања (нето плата) исплаћена у априлу 2020. године износила је 946 КМ и мања је номинално за 1,1 одсто, док је реално већа за 1,1 одсто у односу на претходни мјесец.

У односу на исти мјесец прошле године, просјечна плата након опорезивања (нето плата) номинално је већа за 5,5 одсто, а реално за 6,9 одсто.

- Просјечна бруто плата исплаћена у априлу 2020. године износила је 1.469 КМ. Највиша просјечна плата након опорезивања (нето плата) у априлу 2020. године, посматрано по подручјима дјелатности, исплаћена је у подручју Финансијске дјелатности и дјелатности осигурања и износила је 1 432 КМ, а најнижа у подручју Грађевинарство, 655 КМ - навели су из Завода за статистику Републике Српске.

Према њиховим ријечима, у априлу 2020. године, у односу на март 2020, највећи номинални раст плате након опорезивања (нето плате) забиљежен је у подручјима пословање некретнинама 3,3 одсто и стручне, научне и техничке дјелатности 1,7 одсто, док је смањење плате након опорезивања (нето плате), у номиналном износу, забиљежено у подручјима дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство 8,5 одсто, вађење руда и камена 5,1 одсто и производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација 4,2 процента.

С друге стране, Федерални завод за статистику објавио је просјечна мјесечна исплаћена нето плата по запосленом за април 2020. године у Федерацији БиХ износи 940 КМ и номинално је нижа за 0,7 одсто, а реално виша за 0,4 одсто у односу на претходни мјесец.

- У односу на исти мјесец претходне године просјечна мјесечна исплаћена нето плата по запосленом за април 2020. године номинално је виша за 1,5 одсто, а реално за 2,5 одсто - навели су из Федералног завода за статистику.