latinica  ћирилица
18/06/2020 |  12:42 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Додик: Дати још већа овлашћења полицији у борби са мигрантима

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Полицији Републике Српске треба дати још већа овлаштења да би могла да се бране од миграната и у том погледу мора да буде спремна на ригорозне акције.
Полиција Српске у потрази за мигрантима - Фото: РТРС
Полиција Српске у потрази за мигрантимаФото: РТРС

Додик је рекао да је Српска јуче могла да има трагичну ситуацију да је неко од полицајаца страдао у Клашницама код Бањалуке приликом потраге за групом миграната и нагласио да Српска то себи не смије допустити.

Он је подсјетио да годинама говори да су мигранти огромна безбједносна пријетња.

- Сјећам се да сам можда прије пет, шест година говорио да ће се у БиХ уселити значајан број миграната и да су тада СДС и /Александра/ Пандуревићева правили шале од тога. Не знам само гдје је сад она и ти који су правили од тога шегу и шта данас говоре о тој теми - навео је Додик.

У сваком случају, истакао је Додик, Република Српска остаје привржена политици коју је раније утврдила, а то је да нема задржавања миграната на њеној територији.

- Сви покушаји из БиХ, прије свега, из Сарајева, па чак и са Запада да се мигранти равномјерно распореде по цијелој БиХ неће проћи. У Републици Српској се неће правити стационари, нити ће се задржавати мигранти. Српска је заинтересована за херметичко затварање граница за мигранте и њихову хитну депортацију из БиХ - поручио је Додик

Претходно је министар унутрашњих послова Републике Српске, Драган Лукач саопштио да је на простору Републике Српске дошло до повећања броја миграната. МУП успјешно контролише њихово кретање.

Мигранти аутобусима долазе у Бањалуку каже министар, а полиција их држи под контролом не дозвољавајући да се крећу ван аутобуске станице.

Лукач поручује и да их доста пјешке доази, посебно оних који се крећу ка граничном подручју са Хрватском.

Синоћ је у мјесту Клашнице дошло до инцидента када је полиција открила групу миграната у напуштеној кући након чега је један од њих потегао пиштољ на полицију. Послије тога услиједила је потрага, а данас је идентификован мигрант који је пријетио пиштољем као Х.Х. из Палестине.