latinica  ћирилица
18/06/2020 |  13:14 ⇒ 13:18 | Аутор: sputniknews.com

Вучић: Лавров нас је упознао са новим забрињавајућим информацијама о КиМ (ВИДЕО)

Подршка Русије интегритету Србије и очувању Косова и Метохије била је кључна тема сусрета предсједника Србије Александра Вучића и шефа дипломатије Русије Сергеја Лаврова.
Вучић и Лавров у Београду (Фото: Sputnik / Радоје Пантовић) -
Вучић и Лавров у Београду (Фото: Sputnik / Радоје Пантовић)

- Добили смо додатне информације од Лаврова у вези са рјешавањем питања Косова и Метохије које су ме још више забринуле. Очекује нас тежак период и још снажнији притисци - поручио је Вучић послије сурета.

Вучић је пренио захвалност Лаврову јер Русија подржава Србију свуда у међународној арени, а затим се вратио на процес Космета:

- Мораћемо да будемо веома обазриви по питању сваке идеје која нам буде представљена. Договорили смо се да се консултујемо на дневном нивоу. Ако би било када, било гдје, дошло до неког рјешења, неопходно ће бити миљење Руске федерације - рекао је Вучић.

Он је закључио и да ће Србија умјети да сачува своје интересе без обзира на цијену коју ће морати да плати.

Вучић је подсјетио да га за пар дана очекује разговор са руским предсједником Владимиром Путином, за наредних четири - пет дана разговори са највишим европским званичницима, а затим пут у Вашингтон на сусрет који организује Ричард Гренел.

Лавров се захвалио на топлом пријему, истакавши да се у Београду осјећа као код куће.

- Задовољни смо нивоом сарадње, економски односи се развијају добро, високо смо оцијенили сарадњу на сузбијању вируса корона. Такође смо говорили и о недопустивости ревизије историје - рекао је Лавров, додајући да предсједника Србије очекује на Паради побједе у Москви 24. јуна.

Он је навео да ће Русија подржати све иницијативе које могу да помогну Приштини и Београду да дођу до узајамно прихватљивог рјешења у складу са резолуцијом СБ УН која потврђује територијални интегритет Србије.

- ЕУ која има улогу посредника мора ту улогу да спроводи непристрасно и да инсистира на спровођењу договора о ЗСО - рекао је Лавров.

Свако рјешење, према његовим ријечима, мора да буде потврђено у УН.

- Подржаћемо свако рјешење које је прихватљиво за Србију - навео је Лавров.

На питање да ли би Русија прихватила рјешење по коме би, хипотетички, Србија признала тзв. Косово у замјену за добар финални пакет и чланство у ЕУ, Лавров је рекао да то није питање за њега, веЋ за српски народ и руководство.

- Ми знамо став српског руководства по том питању; да ће се водити искључиво националним интересима - рекао је руски министар.

- Ако мислите да је могуће да признамо тзв Косово, да буду дио УН, а ми да не добијемо ништа, или да постанемо члан ЕИ, одговор знате; одговор је не - додао је Вучић.