latinica  ћирилица
18/06/2020 |  14:06 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Срби у Републици Српској и Србији нису сусједи већ један народ (ФОТО)

Његова светост патријарх српски Иринеј изразио је задовољство због данашњег сусрета са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, премијером Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, указавши да Срби у Републици Српској и Србији нису сусједи већ један народ.

- Сваки сусрет са Додиком за мене је празник, сваки одлазак у Бањалуку, у Републику Српску је такође догађај који је драг, са радошћу тамо одлазим и са радошћу се враћам. И тако ми је и данашњи сусрет драг - рекао је патријарх Иринеј новинарима након састанка са званичницима Српске у Патријаршији.

Он је истакао да би желио да тако буде и у будућности.

- Оно што бих желио је и да наставимо, ми нисмо сусједи, ми смо народ исте нације, исте вјере, исте културе, истог језика. Ми смо један народ који је силом прилика подијељен у предјеле и државе, али то је споредно. Битно је како се ми као народ односимо једни према другима - поручио је патријарх српски.

Патријарх Иринеј је рекао да је тако било у прошлости, а да тако мора бити данас и сутра и за свагда.

Додик је рекао да је састанак био прилика да Његовој светости захвали за сву пажњу.

- Састанак је био прилика да искажемо приврженост нашој Цркви и њеним вриједностима и чињеница да Црква баштини најважније елементе нашег националног српског идентитета, да се договарамо о ономе што радимо, да наставимо наше пројекте заједничке сарадње - нагласио је Додик.

Додик је рекао да је патријарха Иринеја информисао у име руководства Републике Српске на који начин напредује изградња руско-српског православног центра у Бањалуци и других објеката који су планирани на простору Републике Српспке.

- Веома сам поносан на чињеницу да на овај начин Његова светост опажа и говори о Републици Српској - истакао је Додик.