latinica  ћирилица
18/06/2020 |  22:40 | Аутор: СРНА

Кустурица: Вирус корона - ефикасно политичко дејство и добар тржишни производ

Прослављени српски режисер Емир Кустурица истакао је вечерас током онлајн међународне конференције "Београдски контрапункт" да је насловом "Страх и џинс никад не излазе из моде" окарактерисао двострукост појаве вируса корона.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

- Гледао сам на Јутјубу, гдје је фанцуски нобеловац доказивао у ТВ емисији да је вирус корона заправо произведен у лабораторији и да он има доказ да је то истинито, а онда су четворица новинара, као четири орла, као мудри опоненти покушавали да га убиједе да он говори реченицу која је атомска бомба, а човјек је само понављао да то лако може свакоме да докаже - навео је Кустурица.

Кустурица је додао да га је сила којом су новинари нападали једног научника подсјетила на то да двострукост појаве овог мита има свој истинити извор.

Он је додао да лично вјерује у криптоисториографске појаве које објашњавају 50 година касније оно што се десило раније.

- Основни појам који ме води у сумњу да поред тога да тај вирус постоји и да је опасан је заправо један од нових путева који су прокрчени новим виртуелним каналима у којима људска свијест постаје дио једне фикције која се креира врло лако и управо на тој идеји да су страх и џинс увијек у моди, ствара се један нови социолошки феномен који је досад непознат - рекао је Кустурица.

Кустурица каже да је вирус корона, која га оптички подсјећа на топуз Краљевића Марка, врло ефикасно политичко дејство и јако добар тржишни производ.

- Како смо припремљени на корону - у нашу свијест и животе се већ давно уселио ријалити као појам - рекао је Кустурица.

Он је додао да је свјетска драма претрпјела најужаснији удар и претворила се у самоинсталирање умјетности које нису дјело, него поставка, могућа досјетка, а да је с друге стране свакодневни живот у коме се деси толико много ствари да су и умјетност и литература неважни.

- Гдје се дешавају те ствари - управо у ријалити шоуу исцрпљују до те мјере да најлакше можемо да сами себе замрзимо - истакао је Кустурица.

Кустурица је навео, између осталог, да се данас живи у масовној култури у којој су индивидуални потези врло успјешно маргинализовани и нагласио да не постоји митологија друга него холивудска, која има врло снажну пропаганду у свијету.

Он је нагласио да је читање једно од преосталих интимних блага које човјек данас има, јер једино тако може да искорачи из времена и једино на тај начин може да себи продужи живот.

На вечерашњој онлајн конференцији о теми "Уметност и мит данас", осим Кустурице, говорили су један од модератора министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, затим рускипрозни и драмски писац Дмитриј Данилов, шпански пјесник, путописац и преводилац Едуардо Мога, америчка прозна списатељица поријеклом из Београда Теа Обрехт, прозни и драмски писац из Сјеверне Македоније Александар Прокопиев, један је од најизвођенијих канадских драмских писаца и професор позоришне умјетности Верн Тисен и аустријски историчар, публициста и издавач Ханес Хофбауер.

Онлајн конференција одржана је на Јутјуб каналу Завода за проучавање културног развитка, због опасности ширења епидемије коронавируса.

Међународна конференција Београдски контрапункт одржава се од 2017. године у организацији Министарства културе и информисања Србије као покретача и Завода за проучавање културног развитка као реализатора.

Идеја скупа је да окупи умјетнике и мислиоце из различитих дијелова свијета, који својим радом значајно доприносе разумијевању савремених свјетских токова, односно ситуације у којој се човјек налази у данашњем времену.