latinica  ћирилица
19/06/2020 |  18:45 | Аутор: СРНА

Затражено заказивање жалбеног поступка у случају против генерала Младића

Жалбено вијеће Механизма за међународне кривичне судове требало би да закаже саслушање у оквиру жалбеног поступка у случају против генерала Ратка Младића у седмици од 20. јула, саопштено је из ММКС.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

У саопштењу се наводи да би Вијеће требало да нареди Секретаријату ММКС да обезбиједи потребну технологију за дјелимично одржавање процеса на даљину.

Поред тога, Вијеће би требало да затражи од Секретаријата да припреми судницу тако да се поштују услови потребни за чување здравља и безбједности присутних, те да одреди распоред било каквог одговора у свјетлу хитности поменутог саслушања.

Према саопштењу из Хага, било би пожељно да све судије буду физички присутне током саслушања, али није обавезно. Уколико не буде могуће да судије допутују у Хаг због пандемије, требало би на други начин, уз коришћење технологије, обезбиједити њихово учешће.

Правило 19 Правилника ММКС дозвољава да се саслушања одрже и без присуства судије, те ће, у случају немогућности присуствовања путем видео-везе, судија моћи да унапријед постави питања, погледа видео-снимак саслушања или да прочита записник и да након тога постави питања.

Саслушање може да се настави и уз учешће Младића путем видео-везе из притоворске јединице, а то ће бити омогућено и његовим адвокатима уколико не буду могли физички да присуствују због ограничења путовања усљед пандемије ковид-19.

Странама ће се морати обезбиједити неометана комуникација, те ће стране сарађивати са Секретаријатом на томе, а браниоцима мора бити омогућена привилегована линија за комуникацију са Младићем.

У саопштењу се истиче да је безбједно присуство у судници могуће, уз спровођење мјера као што су ограничавање броја људи, означавање удаљености између учесника, захтијевање од учесника да носе маске када не говоре, планирање додатног чишћења током пауза, постављање плексигласа или друге мјере за обезбјеђивање физичке дистанце, као и љекарски преглед свих учесника саслушања.