latinica  ћирилица
19/06/2020 |  19:47 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Унаприједити и повећати извоз рибе и месних производа у иностранство (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац посјетио је бањалучко предузеће "Тропик рибарство – рибњак Јањ" и Месну индустрију Тулумовић. Оба ова предузећа већи дио својих производа пласирају на инострано тржиште.
Погон Тропика - Фото: РТРС
Погон ТропикаФото: РТРС

Предузеће "Тропик- рибарство- рибњак Јањ" препознатљиво је на домаћем и иностраном тржишту. 70 одсто укупне производње рибе у БиХ извози у земље ЕУ и на тржиште Цефте.

- Ова посјета је значајна да сву рибу коју произведемо у овим временима која су тешка, извозимо на страна тржишта и на тај начин помогнемо економији Републике Српске и БиХ - каже Зоран Тепић, директор фирме "Тропик рибарство -рибњак Јањ" Бањалука.

Постоји потреба да се преговара са Европском комисијом ради повећања квота за извоз рибе у земље ЕУ, а БиХ извози око 500 тона, што није довољно. Кошарац најављује је да ће са Европском комисијом преговарати и о извозу друге робе из БиХ.

- Мислим да је најбољи облик заштите домаће производње управо БиХ потпише међународне уговоре, а тиме омогући пласман на нека ова тржишта. Оно што јесте специфично и на чему се ради је уговор о слободној трговини са Руском Федерацијом - поручио је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Месна индустрија "Тулумовић" из Лакташа има стогодишњу традицију и лидерску позицију када је ријеч о трговини свјежим месом у БиХ, и зато како је рекао заслужује подршку надлежних институција.

-Мислим да је веома важно обићи и дати значај оваквим компанијама који запошљавају велики број људи, овдје треба рећи да инсталисани капацитети ове компаније су 35 до 45 тона меса дневно, довољно говори о томе да има мјеста за унапређење - додао је Кошарац.

Кошарац је истакао да ће Министарство спољне трговине и економских односа учинити све да произвођачи из Републике Српске могу да своју робу пласирају у ЕУ, Цефту и на нека друга тржишта попут Кине, Русије, Арапских емирата и осталих.