latinica  ћирилица
20/06/2020 |  19:02 ⇒ 21/06/2020 | 07:49 | Аутор: РТРС

У Српској од септембра истраживање колективног имунитета (ВИДЕО)

У Републици Српској од септембра почиње истраживање колективног имунитета на Ковид 19.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

Тестирањем ће бити обухваћено 1.055 домаћинстава да би се утврдило да ли је било и асимптоматских случајева и колико њих је развило антитијела.

Свеобухватним истраживањем утврдиће се стратегија ако дође до другог таласа вируса корона.

Медицински факултети у Бањалуци и Фочи са Институтом за јавно здравство Републике Српске у 1.055 домаћинстава обухватиће 3.000 узорака различите животне доби. Учешће је добровољно.

Подразумијева и тестирање на антитијела анализом крви.

- Породице ће бити биране на основу случајног узорка. Први дио студије би требао да нам одговори на питање колика је прокуженост нашег становништва на Ковид 19 - каже Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча.

- Ово популационо истраживање је јако важно. Многе земље у свијету то проводе. Ми ћемо бити једна од тих земаља чији резултати ће сигурно бити јако корисни, не само за нашу заједницу него и за свјетску медицинску јавност - појашњава Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Бањалука.

Резултати ће помоћи стварању стратегије у борби против новог таласа епидемије.

Подршка овом пројекту и од Владе Републике Српске.

- На осну тога треба да се одредимо за јесењу сезону у случају ширења респираторних вируса и нашег одговора на вирус корона и инфлуенцу и да имамо одговоре на све што нас чека послије октобра - додаје Алем Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Широм свијета научници траже одговор на питање у којем облику и каквим интензитетом би вирус могао да се врати.

- Сасвим сигурно може доћи до другог таласа, али ако будемо спроводили мјере предострожности мала вјероватноћа је да ће он бити истог карактера и облика као први. Прије бих очекивао да то буде спорадично, дакле у малим таласима - истиче Срђа Јанковић, имунолог УДК Београд.

Стручњаци упозоравају да вирус не мирује и да је потребно примјењивати правила: држање физичке дистанце, редовно прање руку и ношење маске у затвореном ефикасне.

Тврде да се овим спасавају животи, и да је одговорност на сваком појединцу.