latinica  ћирилица
21/06/2020 |  13:14 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Пробој Коридора једна од највећих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је данас на Дугој Њиви код Модриче да је обавеза Срба да обиљежавају дан пробоја коридора, једну од највећих и најхуманијих битака у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Милуновић је подсјетио да је до пробоја коридора 1992. године више од милион људи било у окружењу због чега Срби нису имали избора него да у офанзивној операцији изврше пробој и споје се са матицом Србијом.

Зато је, додао је, ова битка названа "Битком за коридор живота". Он је истакао да је ово била битка и за одбрану западнокрајишких општина од хрватске агресије.

Милуновић је подсјетио да су непријатељске снаге, које су овдје биле 1992. године у оквиру оперативне групе "Посавина", бројале од 20.000 до 25.000 војника, а стално је дјеловало и три до пет бригада из Хрватске.

- То показују и њихови губици, гдје је од 1.261 погинулог непријатељског борца из Хрватске било њих 343, и то говори о томе ко је био агресор, као и 1995. године када су западнокрајишке општине нападнуте хрватским елитним јединицама - Првом и Другом гардијском бригадом - рекао је Милуновић.

Милуновић је поручио да је обавеза Срба да славе побједу и да се присјећају погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату

- Покушали су да нас стрпају у гето. Бебе су у недостатку кисеоника умирале и питање је каква би наша судбина била да овај пробој није извршен - изјавио је новинарима Милуновић, који је данас присуствовао централној прослави обиљежавања 28 година од пробоја коридора.