latinica  ћирилица
22/06/2020 |  20:22 ⇒ 23/06/2020 | 08:36 | Аутор: РТРС

Зељковић: Мјере ћемо уводити у складу са погоршањем ситуације (ВИДЕО)

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је, гостујући у Дневнику плус наше телевизије, да је у Српској дефинтивно дошло до погоршања епидемиолошке ситуације.
Бранислав Зељковић -
Бранислав Зељковић

Нагласио је да ће се мјере уводити у складу са погоршањем ситуације, те да постоји више узрока који си довели до тога.

- Доласци из иностранства, улазак вируса у предшколске установе, као и повећан број друштвених контаката довели су до већег броја заражених - рекао је Зељковић.

Истакао је да је генерално код грађана дошло до попуштања придржавања одређених мјера, али не код свих, и резултати су тренутни такви.

- Јако је блиска веза са повећаним бројем случајева и непридржавањем мјера. У одређеним случајевима то је директно утицало, али кад су се на одређеним локацијама спровеле одређене мјере, тамо гдје су била жаришта, одмах је дошло до опадања броја случајева - поручио је он.

Најризичнија мјеста на којима се грађани могу заразити, додаје, јесу јавни превоз, радно мјесто, породична окупљања и угоститељски објекти и управо ту се највише треба придржавати свега што здравствене институције прописују.

Нагласио је да је довољно да се сви придржавају тренутних мјера.

- Прије свега дистанце у друштвеним контактима и обавезна лична хигијена. Тешко је говорити и неким ригорознијим мјерама у некој будућности, надамо се да до њих неће доћи - додао је он.

Републички штаб ће одлучити да ли ће поново бити уведен полицијски час због повећаног броја заражених, али, каже Зељковић, Институт тренутно не предлаже ту врсту пооштравања мјера.

Зељковић истиче да се вирус корона најбрже шири у породицима.

- Примјећујемо да је све већи број млађих особа позитиван, што је у неку руку и очекивано, јер доласком љета, друштвени контакти и изласци нагло су повећани - изјавио је он. 

Додао је да се за сада не размишља о неким рестриктивним мјерама на граничним прелазима, али да и даље треба бити опрезан и да ће се дјеловати у складу са тренутном ситуацијом.