latinica  ћирилица
23/06/2020 |  07:51 ⇒ 12:01 | Аутор: РТРС

Раст водостаја Врбаса, Саве и Дрине (ВИДЕО)

Озрен Ђурић из ЈУ Воде Српске рекао је у нашем Јутарњем програму да је дошло до раста водостаја Врбаса у Бањалуци, јер је јуче ХЕ Бочац извршила контролисано испуштање воде из акумулације.
Зворник поплаве - Фото: СРНА
Зворник поплавеФото: СРНА

- На осталим главним водотоцима, као што су Уна, Укрина, Босна, Дрина, Сава нису забиљежени водостаји који су близу проглашења редовне одбране од поплава - рекао је Ћурић.

Шеф одсјека Цивилне заштите Републике Српске Младен Ћућун рекао је за РТРС да грађани Бањалуке који живе уз слив ријеке Врбас немају разлога за забринутост јер је водостај јутрос испод два метра, а водостај Врбање испод 1,8 метара.

Водостаји мањих ријека у Семберији - Јања, Гњица и Лукавац су у стагнацији и опадању, а у порасту су водостаји великих вријека Саве и Дрине који су били изузетно ниски, саопштено је из градског Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту.

Киша која већ 40 часова непрекидно пада на подручју Сребренице изазвала је појаву бујица и пораст водотокова, а Зелени Јадар поплавио је неколико десетина хектара пољопривредних површина, фарму за тов пилића, као и неколико штала и помоћних објеката.

Набујала ријека Јања синоћ је срушила стари мост у бијељинској варошици Јањи. Тај мост је иначе био предвиђен за рушење након изградње новог моста у склопу пројекта "Уређење корита ријеке Јање" који је у току.

Ријеке Сапна и Хоча на зворничком подручју од јуче поподне стагнирају. Поплављено је неколико дестина кућа.

Руководилац Службе цивилне заштите Рајко Јурошевић рекао је за Радио Републике Српске да је ситуација јутрос стабилна, али да је причињена велика материјална штета. Он је нагласио да су екипе на терену и да прате стање.

Поплаве су погодиле и Федерацију БиХ. У Живиницама су поплаве направиле велике проблеме. Многе куће су под водом, а у мјесту Подгајеви водена бујица уништила је једну кућу.