latinica  ћирилица
23/06/2020 |  09:03 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Митрополит згрожен поступањем власти према свештенству

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да је забринут и згрожен поступањем власти према свештенству Митрополије црногорско-приморске и Цркви.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеФото: СРНА

- Изражавам забринутост и згроженост што према нама поступају као према највећим криминалцима - изјавио је митрополит Амфилохије за "Вијести", након шесточасовног саслушања у згради Центра безбједности Подгорица, у који је позван као организатор литије у главном граду у недјељу, 21. јуна.

Након саслушања, основни тужилац Никола Боричић оцијенио је да у поступањима митрополита Амфилохија има елемената кривичног дјела непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

- Он је ово дјело, сумња се, починио на начин што је организовао јавно окупљање у покрету којем је, према процјенама полиције, присуствовало око 8.000 грађана, што је супротно мјери Министарства здравља о дозвољеном броју грађана на јавним окупљањима -  саопштено је из Управе полиције Црне Горе.

Из полиције су навели да је против митрополита Амфилохија поднесена и прекршајна пријава због почињеног прекршаја из Закона о јавним окупљањима и јавним приредбама.

Митрополитов адвокат Никола Шоћ рекао да је објављено да више нема епидемије и да самом том чињеницом свака прича о кривичним дјелима која нарушавају правила која владају у епидемији немају никаквог чињеничног основа.

Мјерама црногорског Националног координационог тијела прописано је да свим врстама окупљања, на отвореном и у затвореном простору, на јавним мјестима, може да присуствује до 200 особа.