latinica  ћирилица
23/06/2020 |  15:43 ⇒ 24/06/2020 | 07:33 | Аутор: РТРС

Додик у Москви; Русија добар примјер очувања културе сјећања (ФОТО/ВИДЕО)

Бесмртни пук је рефлексија руског народа на велике жртве које су поднијели у Другом свјетском рату. Неопходно је учинити све на рехабилитацији тих догађаја, јер ако то све оде у заборав, потомци оних који су чинили злочине, причаће неку своју причу, истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, уочи Параде побједе у Москви.
Милорад Додик изјава за РТРС - Фото: РТРС
Милорад Додик изјава за РТРСФото: РТРС

- Увијек је лијепо доћи у Москву. Позив од предсједника Владимира  Путина био је упућен и за 9. мај, али због познатих околности парада је сутра - нагласио је Додик за РТРС.

Он је поручио да се Парадом побједе рехабилитују истинске вриједности из Другог свјетског рата. 

- Треба се супроставити ревизији, са којом се и ми суочавамо, кроз Декларацију коју је недавно усвојио Парламент БиХ, да Српски народ као највећу страдалник, ставе на треће мјесто у тој неприхватљивој Декларацији за нас - поручио је Додик.

Он је поновио да је Русија из тог рата изашла као највећи побједник, али и страдалник.

- Русија је највише допринијела слому фашизма. Управо кроз ову параду они желе да пруже отпор ревизионистима. Идеологија губитника жели окренути историју и себе прогласити побједницима. И ми се са тим суочавамо, јер имамо само преко 500.000 хиљада убијених у Јасеновцу, а те жртве стављају се у неки други контекст - поручио је Милорад Додик за РТРС из Москве.

Он је нагласио да се сада покушава ставити у негативан контекст и улога Совјетског Савеза и Црвене армије.

- И зато вјерујем да се из тог разлога и Путин и руска држава покушавају да се кроз параду и сјећања супроставе том облику ревизије који је безочан. Они који су генерелисали најпогубнију и најтежу идеологију у прошлом вијеку, а сада њихови насљедници покушавају да их рехабилитују и да покажу да су они побједници, а у суштини страдалници су и руски и српски народ који је изгубио много људи, значајан број популације у Другом свјетском рату - истакао је Додик.