latinica  ћирилица
23/06/2020 |  16:15 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Кустурица: Парада побједе - мјесто стварног поноса (ВИДЕО)

Парада побједе, која ће бити одржана сутра на Црвеном тргу у Москви, је мјесто стварног поноса а дефиле најјачих и најмоћнијих наоружања биће на неки начин и идеја која се везује и за наш опстанак, рекао је прослављени свјетски редитељ Емир Кустурица.
Емир Кустурица - Фото: РТРС
Емир КустурицаФото: РТРС

- Глобализација у дугом временском периоду од Римске империје па наовамо увијек је имала амбивалентан однос према заштити малих народа тако да је идеја о Првом и Другом свјетском рату, као и многим другом ратовима директно везана за овај процес - истакао је Кустурица у Москви за РТРС, гдје ће сутра присуствовати Паради побједе.

Напоменуо је да је једна од посљедица глобализације јесте ревизија историје, пошто глобални утисак о постојању малих народа није повољан.

- Они су нам обећавали да ће све културолошке различитости бити заштићене, а на крају је испало да ће бити заштићене само сексуалне различитости, па је тако у посљедње вријеме, када је ријеч о парадама, у оптицају углавном "парада поноса" против које немам ништа али зато имам мјесто на коме се само потврђује идеја нашег опстанка, а то је Парада велике побједе.

Ову побједу извојевала је совјетска армија заједно са партизанским и другим герлиским представницима малих народа, а међу тим малим народом смо и ми за разлику од многих малих народа који су били управо везани за ту страну која је поражена - истакао је прослављени српски и свјетски редитељ.

Кустурица је нагласио да се данас дешава парадокс па совјетски представници, односно руски насљедници не појављају се на великим прославама завршетка Другог свјетског рата него су сви поистовјећени и поражени, и жртве, и џелати.

Парада побједе ове године, због пандемије вируса корона, није одржана 9. маја. Умјесто традиционалног датум за одржавање смотре изабран је 24. јун је јер тог датума 1945. године на Црвеном тргу одржана историјска парада побједника коју су предводили маршали Георгиј Жуков и Константин Рокосовски.

Војне параде поводом 75 година од побједе у Другом свјетском рату биће одржане у 10.00 часова по локалном времену у девет градова хероја и 19 градова у којима су размјештени центри војних округа, флота и других формација Оружаних снага Руске Федерације.

У војним парадама које ће сутра бити одржане широм Русије учествоваће више од 64.000 војника, 2.400 јединице копнене и ваздухопловне технике, те 13 бродова и подморница.