latinica  ћирилица
24/06/2020 |  09:54 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Совјетски народ је сломио нацизам, наша дужност да чувамо ту истину (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је грађанима Русије 75. годишњицу побједе у Другом свјетском рату уз поруку да је совјетски народ понео највећи терет рата и сломио нацизам и да је дужност свих да ту истину чувају.
Владимир Путин (фото: Sputnik / Сергей Пятаков) -
Владимир Путин (фото: Sputnik / Сергей Пятаков)

- То је права истина, ничим замућена. Њу треба да преносимо својим унуцимо и прауницима. Данашња парада је у част те истине. Дужни смо да чувамо и штитимо истину о Великом отаџбинском рату - поручио је предсједник Русије.

Не може се ни замислити шта би се десило са светом да у његову одбрану није стала Црвена армија, рекао је он.

- Народи СССР платили су страшну цијену за слободу Европе, наша дужност је да се тога сјећамо. Совјетски народ је понео највећи терет борбе против нацизма. Совјетски народ је окончао страшни холокауст, спасио свијет од фашизма. Увек ћемо се сјећати да је совјетски народ сломио фашизам - поручио је Путин.

Како је рекао, чак 80 одсто нацистичких снага било је усредсређено током рата на Совјетски Савез, али нису успјели против уједињеног народа.

Путин је рекао да је побједа у Другом свјетском рату одредила будућност планете за много десетина година и да је остала записана као највећи подвиг по свом обиму, али у морланом и духовном смислу.

Подсјетио је да је на Црвеном тргу, крај зидина Кремља, пре тачно 75 година одржана Парада побједе.

- То је била легендарна парада побједника, остало је записано да је то био трујумф добра над злом, живота над смрћу - поручио је он.

Путин је, међутим, нагласио да данас када се свијет суочава са новим пријетњама и да га можемо сачувати само заједничким напорима.

- Русија је отворена за дијалог и сарадњу у изградњи заједничког система безбједности у свијету - истакао је предсједник Русије.

Током говора одржан је и мунут ћутања.

- Слава поколењу које је побиједило нацизам, слава херојима рата. Ура - рекао је Путин на крају говора.