latinica  ћирилица
24/06/2020 |  10:50 | Аутор: СРНА

Дунићу три и по године за ратовање у Сирији

Суд БиХ осудио је Мухарема Дунића на казну затвора од три године и шест мјесеци за кривично дјело противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.
Армен Џелко (Фото:glassrpske.com) -
Армен Џелко (Фото:glassrpske.com)

Суд БиХ је ову одлуку донио јуче након рочишта за разматрање споразума о признању кривице и рочишта за изрицање кривичноправне санкције.

Оптуженом се у изречену казну затвора урачунава вријеме које је провео у притвору од 19. децембра 2019. године, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужени Мухарем Дунић крив је што је у августу 2014. године сачинио план, прикупио потребне информације, обезбиједио потребна новчана средства и договорио са другим лицима да заједно са својим породицама отпутују у Сирију и придруже се терористичкој организацији "Исламска држава" на подручју Сирије и Ирака.

Подручје Аустрије, гдје је боравио на привременом раду, напустио је преко Међународног аеродрома Беч, летом Беч-Истанбул, одакле је прешао турско-сиријску границу и ушао у Сирију.

Током боравка у Сирији оптужени Мухарем Дунић је, како је наведено у оптужници, за потребе "Исламске државе" учествовао у ратним активностима које подразумијевају тешка кршења међународног хуманитарног права, те закона и обичаја ратовања.

Дунић је ту остао до децембра 2019. године, када се заједно са преосталим члановима те организације у Сирији, након што су војнички поражени, предао курдским и савезничким снагама на подручју Сирије, тачније града Багуза.