latinica  ћирилица
24/06/2020 |  17:24 ⇒ 25/06/2020 | 08:22 | Аутор: РТРС

Додик: Представљати Српску у Москви - понос и част (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да му је представљање Републике Српске на Паради побједи у Москви част и понос.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Захваљујем предсједнику Путину на позиву, а крајем године планирамо да се опет видимо и разговарамо о нашим билатералним односима - рекао је Додик.

Он је нагласио да се Српска у Русији препознаје.

- Зна се за њу и осјећа се пријатељство према српском народу. Један од ветерана је сједио уз мене. Једно мјесто поноса, презадовољан сам. Чини ми се да је овај пут било са више пажње и уважавања - нагласио је Додик за РТРС.

Додик је истакао да је са нестрпљењем чекао излазак српских гардиста.

 - И раније сам био на парадама, али ово је било, чини се, некако узвишеније. Најежио сам се док су марширали српски гардисти, јер то су потомци побједника. Очекивао сам и гледао тамо негдје у даљини да видим те момке, и нашу заставу - рекао је Додик.

Он је изразио задовољство и што је био у прилици да положи вијенац на Споменик незнаном јунаку, али и да минуту ћутања посвети свим јунацима који су страдали због туђе зловоље, злочиначког нагона и жеље да доминирају.

- Увијек страдају они који се бране и који желе да имају своју слободу. Срби су познати по томе што им је слобода увијек била доминантан осјећај и научили смо кроз историју да само тамо гдје имамо државу, а данас имамо двије државе, Републику Српску и Србију, можемо да имамо и осјећај слободе - рекао је Додик за РТРС.

Он је изразио увјерење да у Републици Српској постоји доминантан осјећај слободе српског народа и жеље да то буде још боље и успјешније.

Говорећи о свечаном пријему код предсједника Руске Федерације, Додик је изразио задовољство што је имао част да сједи поред предсједника Путина, додавши да је разговарано о глобалним изазовима као што су пандемија вируса корона и тероризам.

- И овдје у Русији, као и широм свијета, опасност представља пандемија, која не јењава и која се враћа, те ставља пред све нас потребу да се посебно посветимо томе. Вјерујем да ће Русија међу првим земљама у свијету успјети да дође до лијека и веома је важно да се то што прије учини - рекао је Додик.

Он је напоменуо да је данас слика свијета потпуно другачија, него што је то било прије десет година, те да је доминантан осјећај да је свијет у нереду.

- Нисмо навикли да гледамо свакодневно умирање људи у највећим земљама свијета, као што је Америка, Италија, Шпанија, Шведска, које се на свој начин боре против тога. У томе свему, ми, као мала земља, предузимали смо мјере које смо могли и учинили све да што боље прођемо у борби против пандемије - рекао је Додик.

Када је ријеч о тероризму као глобалном проблему, Додик је упозорио да се ова опасност БиХ и Републици Српској провлачи кроз појаву миграната.

Он је најавио да ће прво што ће учинити када се врати у Бањалуку да покуша да неметне ову тему и да без оклијевања тражи да се мигранти избаце из БиХ.

- За њих не можемо да правимо политике смјештаја. То је неприхватљиво и Република Српска је рекла да то неће да дозволи, јер то није само ствар хуманитарог карактера, имајући у виду да се за вријеме њиховог боравка у локалним заједницама гдје бораве дешавају напади на локално становништво, те да и међу њима постоје сукоби - појаснио је Додик.

Он је истакао да је за Републику Српски превише да се бави тим питањем, те да је најједноставније да се врате тамо одакле су дошли.

- Нисмо ми звали те мигранте. Европа је отворила тај процес из свог егоизма да што је више могуће прибави јефтине радне снаге за своју индустрију, коју развија - рекао је Додик.

На Црвеном тргу, у Москви, данас је, уз строге епидемиолошке мјере због вируса корона, одржана војна Парада поводом 75 година од побједе у Другом свјетском рату. Свечаности је осим Додика присуствовао и предсједник Србије Александар Вучић.