latinica  ћирилица
25/06/2020 |  21:33 ⇒ 23:02 | Аутор: РТРС

Вишковић: Нема полицијског часа; Пооштрити казне за неодговорне појединце (ВИДЕО)

У овом моменту не размишљамо о полицијском часу, али ћемо ићи на ригорозније казне и провођење мјера. Више од 80 одсто грађана поштује мјере. Због тих 15 до 20 одсто грађана нећемо кажњавати велику већину, али хоћемо неодговорне казнити, поручио је Радован Вишковић, премијер Републике Српске, гостујући у емисији Печат.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Не желимо више правити економски суноврат Републике Српске, као ни кажњавати савјесне грађане. Радије ћемо ићи на варијанту пооштравања казнених мјера. Казне ће сносити неодговорни појединци - нагласио је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске наглашава да живот неће и не може стати, али да свјест појединца мора бити на највишем нивоу.

- Неће нам само кафане доћи здравља, већ наша одговорност, односно неодговорност. Знамо одакле и на који начин смо дошли до ових показатеља и одакле долазе. Преко 80 одсто су приватна дружења, забаве. Сви смо једва чекали да се отвори све, да можемо рећи да је вирус иза нас, али није тако. Нажалост, не понашамо се сви одговорно. Тражио сам на сједници Штаба да се мало озбиљније уђе у поштовање мјера које су на снази. Морамо бити искрени и рећи да се оне нису до краја поштовале - још једном је апеловао Вишковић на све.

Он је поновио да мјере не значе ништа ако се неће поштовати.

- Рад угоститељских објеката по закону и Уставу је у надлежности локалних заједница и општина, и они воде бригу о њима. Позивам их да се озбиљније укључе у поштивање мјера. Тражио сам да се уђе у контроле, да се људи упозоре, не да се кажњавају, и инсистираћемо на томе. Нама није циљ казна, већ да заштитимо грађане од заразе - поручио је Радован Вишковић у емисији Печат.  

Вишковић је поновио да је Република Српска још увијек у ванредној ситуацији, да је само на нама колико ћемо путем личне одговорности да поштујемо мјере које су на снази.

- Велико жариште се појавило добрим дјелом путем приватних забава. Многи људи нису могли да се крећу, почела је долазити родбина, праве се ручкови, вечере, непоштују се мјере и долазимо до ове ситуације. Ми смо недавно имали у двије породице које су имале приватна дружења чак 18 заражених. Довољно је било да је једно позитивно, и ланчано смо дошли до ових бројки. Како сада инспекција може ући у његову приватну кућу или башту да контролише те особе шта раде? Зато апелујем на грађанство, да поштујемо мјере, јер та неодговорност унутар породице прави нам шире проблеме - поручио је Вишковић.

Он је прокоментарисао и евентуално затварање границе, односно мјере реципротета према земљама које су затвориле границе према БиХ.

- Границе су у надлежности Савјета министара, и нека они доносе и одговарају за те мјере - јасно је истакао Вишковић.  

Грађане Републике Српске је узнемирила вијест да је супруга премијера Српске позитивна, и то док је он био у Србији са врхом Републике Српске на разговорима са Александром Вучићем и Сергејом Лавровим. На срећу, та вијест је била лаж, али Вишковић поручује да неће одустати од тужбе.

- Подношење тужбе је у току. На срећу мене и моје породице ова вијест је лаж, али није случајно да је пуштена баш на тај дан, када сам имао састанак са Лавровим. Некоме је сметало да Република Српска буде у пуном капацитету на том састанку. Нити сам ја, нити било ко из моје породице тестиран на вирус корону, нити има било какве потребе за тим. Није добро за медијски простор Српске, да се презентују такве вијести, која је на крају гнусна лаж. Тужба иде и од стране моје супруге, која ће тужити и медиј и новинара који је то изнио, а ја ћу тужити за клевету, и то ће ми бити једна од дражих тужби у животу - поручио је Радован Вишковић, премијер Републике Српске у емисији Печат.