latinica  ћирилица
26/06/2020 |  07:52 ⇒ 10:12 | Аутор: srpskainfo.com

Рајчевић: Прича сваког човјека у Српској - прича је СНСД-а

Савез независних социјалдемократа и опозиција представљају два потпуно различита и некомпатибилна приступа политици. Ми нудимо искуство и резултате у одбрани националних интереса, стручност, стабилност, шансу за сваког младог човјека и, што је најважније, дугорочну визију Српске као скупа локалних заједница који се равномерно граде и развијају, рекао је за Српскаинфо шеф Главног изборног штаба СНСД-а Срђан Рајчевић, одговарајући на питање по чему ће се СНСД разликовати на изборима од политичких опонената.
Срђан Рајчевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Срђан Рајчевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Рајчевић тврди да је на другој страни ризик.

- Ризик који се огледа у непрестаној банализацији друштва и државе, свођење политике на перформансе и лајкове на друштвеним мрежама, потпуно одсуство концепта, идеје или било каквог искуства у руковођењу, да не спомињем озбиљније промишљање о, рецимо, међународном положају Српске. Ако пажљиво анализирате, једина платформа с које наступа опозиција у протеклих неколико година су увреде, паушалне оцјене и свакодневно просипање испразних парола. Ту, сложићете се, не треба посебно умијеће. Дугорочно посматрано, таква ситуација води у потпуни крах опозиције, која је у сваком демократском друштву, као коректив, потребна. СНСД ће водити пристојну, реалну и озбиљну кампању руковођен захтјевима грађана. Немамо времена за испразне приче ни лака обећања - каже Рајчевић.

На којим темама ће се базирати кампања СНСД за локалне изборе? Хоће ли то бити теме из општина и градова или висока политика?

- СНСД ће кампању за предстојеће изборе градити на темама које су од интереса за наше грађане, а то су економска, односно животна питања. То су, прије свега, нова радна мјеста, привлачење инвестиција, рационалнија и ефикаснија експлоатација природних ресурса, модернизована пољопривреда, дигитални производи и услуге, те развој локалних заједница кроз изградњу инфраструктуре и унапређење квалитета живота у свим областима. Наш експертски тим је израдио платформу која ће осликавати нову визију и концепт економског развоја локалних заједница у свјетлу пандемије вируса корона и његовог глобалног, а самим тим и локалног утицаја на живот. Фокус нам је, наравно, на општинама и градовима, али што је и важније, на самом појединцу.

Знамо шта тишти наше грађане, са каквим се потешкоћама сусрећу у свакодневном животу и желимо да чујемо њихове приједлоге како да заједно кроз СНСД тај живот учинимо бољим. Не бјежимо од новог и реформског, управо те теме стављамо у центар кампање и отвараћемо их са свима који су вољни да се у те процесе укључе. Што се високе политике тиче, она је неизоставни дио кампање, независно од тога да ли су у питању општи или локални избори, и ту је СНСД свакако етаблиран као заштитник националних интереса без конкуренције. Прича сваког човјека у Српској прича је СНСД-а - каже Рајчевић.

Предсједник странке Милорад Додик најавио је да кампању СНСД очекују иновације. На шта се мисли?

- Вирус корона је оставио, и даље оставља, посљедице на све сегменте друштва, па тако и на начин како се одвија политичка комуникација. У том смислу, кампања ће значајно одступати од досадашње праксе, не одричући се при томе провјерено успјешних метода у теренском раду. Новитет је и чињеница да изборни штаб и окосницу кампање овај пут чини млађи ешалон СНСД, који из дана у дан уноси нове идеје и динамику. СНСД је једина политичка опција у Српској која располаже мултигенерацијским кадровским потенцијалом и кроз кампању градимо политичку понуду прилагођену свима. Понуда није за октобар или новембар, понуда је за будућност - поручује Рајчевић.

Потпредсједница Жељка Цвијановић каже да је циљ СНСД да на изборима освоји 80 одсто гласова. На чему заснивате толики оптимизам?

- Прије свега по одзиву са терена и генералном расположењу гласачког тијела. Овакав став не градимо на нашој жељи, него на егзактним подацима које добијамо кроз разна истраживања, а по том питању смо веома агилни. У сваком политичком надметању покаже се да народ, колико год га неко потцјењивао из дана у дан, има истанчан осјећај за најреалнију политичку понуду. СНСД као странка која окупља, а не дијели, која је спремна да се мијења набоље, а самим тим да набоље мијења и Српску, управо је таква политичка понуда. То ће се, увјерен сам, показати и ове године, вјероватно и у већем проценту од задатог циља. На одборничким листама ће се наћи значајан број нових лица који су за свој друштвени и јавни ангажман одабрали СНСД. То није случајно, али није ни неочекивано јер, како рекох, једини смо који окупљамо, и то се може уочити не само по нашој организацији него и по широкој коалицији чији смо стуб - рекао је Рајчевић.

Да ли се више уздате у страначку организацију на терену или у ауторитет партијског лидера? Да ли је за изборе пресудно имати Милорада Додика на челу странке?

- Милорад Додик је специфична, уникатна и непоновљива фигура на нашој политичкој сцени. Кроз њега се исказује кохерентност и снага наше структуре, а његова политичка интуиција се кроз многе изборне циклусе показала непогрешивом. Мислим да је то дар из којег се даље рађа харизма, визија и све оно што некога чини лидером. Супротно онима који желе да га прикажу као некаквог аутократу, Додик и те како има слуха и ствара простор за уплив нових идеја у рад СНСД-а, што ће се тек показати у наредном периоду. Наравно да се ослањамо на његов ауторитет и у комбинацији са добро организованом страначком структуром то постаје невјероватна "политичка машина". То потврђује и чињеница да је СНСД у континуитету на власти на републичком нивоу већ четрнаест година, а у појединим локалним заједницама и неколико деценија. Не без разлога - истиче Рајчевић.

Да ли је у овом тренутку познато у колико општина и градова ће кандидати за (градо)начелнике бити из СНСД-а?

- Локални одбори су добили задатак да до краја овог мјесеца успоставе структуру изборних штабова по јасним критеријумима, а до краја јула именују кандидате за начелнике, односно градоначелнике и креирају одборничке листе. Неки од њих су тај посао завршили, а неки још увијек не. Негдје то зависи и од односа с коалиционим партнерима. Пажљиво пратимо тај процес у жељи да дођемо до најбољих имена - каже Рајчевић.

Шта ако неко од ваших партнера буде имао кандидата који је противкандидат вашем? Хоће ли то имати политичких посљедица послије избора?

- У појединим срединама, попут Приједора, то је реалност и специфичности локалних прилика често диктирају предизборне и постизборне комбинације, али сигурно је да СНСД неће одустати од начела једнообразности коалиције на републичком и локалном нивоу. Нећемо допустити да локални одбори коалиционих партнера на републичком нивоу улазе у аранжмане с опозиционим, а контра наших кандидата. На исти начин ћемо се понашати и ми тамо гдје коалициони партнер даје заједничког кандидата. Сматрамо да је то коректан и принципијелан став - наводи Рајчевић.

Бесмислена прича о утицају на ЦИК

Како коментаришете ријечи опозиције да СНСД оспорава избор чланова ЦИК БиХ само због тога што је изгубио политички утицај на ЦИК?

- Прича око некаквог нашег политичког утицаја на ЦИК је бесмислица. Ми у питање доводимо легитимитет актуелног састава јер имамо аргументе за то, од начина на који су именовани чланови, до чињенице да су поједини дошли директно из кабинета предсједника СДС-а или са изборних листа ПДП-а. То је супротно било којој изборној пракси у свијету и показује да управо опозиција жели да оствари недозвољен утицај. Ипак, и поред таквог стања, наша побједа ће бити још убједљивија, а још један изговор опозиције за политичку немоћ - оборен - каже Рајчевић.

Имамо уговор с народом

Ваш коментар на резултате избора у Србији? Да ли је успио опозициони бојкот?

- Бојкот избора никада није рјешење, јер бојкоташи гласачима шаљу поруку да су неспремни да артикулишу њихове захтјеве. Надмоћ и апсолутна побједа СНС-а је реалан одраз расположења српског бирачког тијела, који је у Александру Вучићу препознао снагу која Србију води напријед. Ту можемо повући и неке паралеле са стањем с ове стране Дрине, јер се на примјеру избора у Србији показало с каквом стварном политичком снагом располажу јутјубери, перформери и пуки скупљачи лајкова. Политика је, као што каже предсједник Додик, озбиљан посао, а народ зна бити строг послодавац, који ће вам, уколико не доносите резултате, прије или послије отказати пуномоћ за заступање. Да се изразим кроз алегорију: СНСД са својим народом има уговор на неодређено вријеме, док наши политички опоненти нису ни позвани на интервју - истакао је Рајчевић.