latinica  ћирилица
26/06/2020 |  08:57 ⇒ 11:00 | Аутор: СРНА

Галић: За одговор мигрантској кризи недостаје више од 1.000 полицајаца

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић рекао је да недостаје више од 1.000 полицајаца да би се успјешно одговорило мигрантској кризи, те нагласио да су гранични полицајци свакодневно изложени опасностима усљед појачаног миграционог притиска који се проширио дуж цијеле границе БиХ са Србијом и Црном Гором.
Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић - Фото: СРНА
Директор Граничне полиције БиХ Зоран ГалићФото: СРНА

Он је навео да су од почетка ове године припадници Граничне полиције спријечили 4.880 особа да илегално пређу границу, те указао да су интензивирани покушаји незаконитих прелазака границе ка Хрватској миграната, што не може бити ријешено постојећим капацитетима и људством.

- Суочавамо се са све већим задацима. Један од највећих изазова са којима се боримо су незаконите миграције, а 2020. година донијела је са собом и глобални проблем - пандемију вируса корона. Стално смо у мањку са кадровским и материјално-техничким капацитетима, што додатно отежава рад полицајаца који се надљудским напорима боре да адекватно заштитите границе - рекао је Галић за "Глас Српске".

Он је нагласио да су полицајци у додиру са илегалним мигрантима, међу којима има и оних који долазе као припадници поражених исламистичких војних формација, који не презају ни од чега.

- Тек на петом, шестом мјесту су они мигранти чије земље су захваћене ратом те настоје ући у земље Европске уније - рекао је Галић.

Према његовим ријечима, Гранична полиција има 2.117 полицијских службеника, а, према систематизацији, недостаје 309 за обављање редовних активности у надзору границе.

- Пратимо стање незаконитих миграција дуж цијеле границе БиХ, те на основу анализе ризика прераспоређујемо полицајце на дијелове границе гдје је забиљежен највећи миграцијски притисак - нагласио је Галић.

Он је додао да су као испомоћ ангажовани и припадници Министарства унутрашњих послова Српске, Агенције за истраге и заштиту, те Дирекције за координацију полицијских тијела.