latinica  ћирилица
26/06/2020 |  10:43 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Ђакон Дојић провео ноћ у аутомобилу на граници, црногорска полиција не дозвољава улазак

Нови атаци на свештенство СПЦ у Црној Гори. Ђакону Константину Дојићу који вјерску службу већ осам година обавља у Саборном храму у Никшићу и има канадско држављанство није дозвољен улаз у Црну Гору. Он и његов малољетни син ноћ су провели у аутомобилу на граничном прелазу Илино брдо на улазу у Црну Гору.

Дојић је из породичних разлога, каже, био ван Црне Горе. Сачекао је да се донесу мјере по којима може да се врати. Санитарна инспекција на граничном прелазу Илино брдо синоћ је допустила Дојићу да уђе у Црну Гору и само је требало да се одлучи иде ли у карантин или самоизолацију. Међутим, онда се укључила полиција.

- Када смо дошли до тог гдје радим укључила се полиција. Рекли су да они могу да тумаче прописе како хоће и да не морају да их поштују. Специјално је командир Марко Васиљевић дошао да напише рјешење о забрани уласка - прича Дојић.

Дојић је са малољетним сином остао на граници чекајући да неко ријеши његову жалбу. У Никшићу га чекају супруга и остало двоје малољетне дјеце. Каже да ће остати на граници док се случај не ријеши, јер назад неће и нема гдје.

- Моја кућа, олтар и црква су тамо, моје мјесто је тамо. Другу кућу, олтар и цркву немам - јасан је ђакон Дојић.

Према новим мјерама Националног координационог тијела Црне Горе које важе од 21. јуна, странци који живе или раде у Црној Гори, могу уз мјере карантина или самоизолације да уђу у ову државу. Очито то не важи само за свештенство СПЦ у Црној Гори. Дојић поручује да су и свештеници српске цркве људи као и сви остали и да њихова права не смију да се разликује од права других.