latinica  ћирилица
26/06/2020 |  12:59 ⇒ 13:00 | Аутор: РТС

Вучић: Крај преговора са ЕУ очекујем 2024, чланство до 2026.

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је увјерење, на основу разговора у Бриселу, да ће се на крају мандата нове владе, 2024. године, завршити приступни преговори Србије и ЕУ, те да је реално да Србија постане чланица Уније до 2026.
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

- Нећу да причам детаље, али задовољан сам кроз које смо све детаље прошли, у разговору са Дер Лајен, увјерен да са оптимизом улазимо у нову фазу односа ЕУ и Србије - нагласио је Вучић послије разговора са функционерима ЕУ и примијетио да се у Бриселу за сва та питања ствара позитивна клима.

Вучић је, у изјави новинарима, истакао да је то његова нада и вјеровање, подсјећајући да је он или прагматичан, реалистичан, пјесимистичан, а оптимистичан веома ретко.

- Мислим да постоји добра клима у ЕУ да се разматра убрзани напредак Србије, а истовремено већа жеља код нас и промијењена ситуација да се убрза наш европски пут - подвукао је предсједник.

Пренио је да је било разговора о инфраструктурном повезивању унутар региона, као и о новцу који би Србији припадао у наредном периоду из такозвана два "џепа" ЕУ.

- Једно су ИПА фондови, и то не мали новац. Друго су гарантне шеме, то јест гаранције, што је такође велики новца - објаснио је Вучић, додајући да су трећа ствар пројекти за цео регион, пошто је идеја ЕУ да се сви главни градови Балкана споје аутопутем, пругом.

Ријеч је, према његовим речима, о комбинацији оног што је Берлински процес представљао од почетка.

- То су ствари које су за нас од суштинског занчаја, али су разговори са Приштином од кључног значаја да би могли да очекујемо тај новац - рекао је Вучић.

Указао је да очекује наставак разговора са Приштином за двије до три недјље.

Пренио је да је са званичницима ЕУ разговарао о ситуацији У Приштини, шта можемо да очекујемо и како би могли изгледати њихови услови.

Указао је да је разговарао и са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком о свим важним темама и да сада, након посјете Београду, постоји комуникација на дневном нивоу.

Рекао је да је предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен била веома припремљена и да јој је захвалан на пажњи коју је посветила Србији.

Казао је да ју је позвао да посјети Србију и изразио увјерење да ће то учинити прије краја године, када прође корона криза.