latinica  ћирилица
26/06/2020 |  16:18 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Гудељевић: Узети у обзир могућност поновног затварања школа

Образовање у БиХ мора имати план "Б" у случају даље тенденције погоршања епидемиолошке ситуације и у обзир треба узети могућност поновног затварања школа почетком нове школске године, поручила је министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић на састанку министара образовања у БиХ.
Сарајево - Гудељевић - онлајн састанак министара образовања у БиХ - Фото: СРНА
Сарајево - Гудељевић - онлајн састанак министара образовања у БиХФото: СРНА

Имајући у виду ванредне услове у којима је реализовано друго полугодиште ове школске године, учесници састанка су укратко представили свој рад и изнијели позитивне и негативне аспекте рада на даљину са којим су били суочени, саопштено је из Министарства цивилних послова.

Осим представника ресорних министарстава на овом онлајн састанку учествовали су и шеф представништва Уницефа у БиХ Ровнак Кан и шеф канцеларије Унеска у БиХ Синиша Шешум.

Шешум је представио смјернице за поновно отварање школа које су креиране у документу "Оквир за поновно покретање школа".

Током излагања он је указао зашто би било битно поново отворити школе, те када и како то учинити, наводи се у саопштењу.

С обзиром на погоршану епидемиолошку слику у БиХ учесници првог састанка министара образовања у БиХ, који је Министарство цивилних послова организовало након 2017. године, размијенили су ставове о могућим опцијама уласка у нову школску годину, на основу претходног искуства.

Гудељевићева је захвалила свим донаторима који су омогућили одвијање онлајн наставе, те изразила задовољство брзим реаговањем надлежних образовних власти приликом преласка са класичне на онлајн наставу како би дјеци био омогућен наставак образовања.

Осим наставницима и ученицима, она је посебно одала признање родитељима за вријеме онлајн наставе.

Учесници су једногласно изразили задовољство због овог виртуелног сусрета током којег су могли директно размијенити искуства и изразили наду да ће овакви састанци бити пракса у наредном периоду, додаје се у саопштењу.

Закључујући састанак, Гудељевићева је нагласила да ће Министарство цивилних послова у складу са надлежностима и расположивим капацитетима стајати на располагању свим надлежним образовним властима у БиХ при рјешавању проблема и пружању помоћи у рјешавању проблема са којима се суочавају.