latinica  ћирилица
26/06/2020 |  16:44 ⇒ 17:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска најавила нове промјене за прелазак границе

Министар унутрашњих послова Хрватске и шеф Националног штаба за цивилну заштиту Давор Божиновић најавио је данас поново ревидирање одлуке о обавезном четрнаестодневном карантину за грађане БиХ, Србије и Сјеверне Македоније, која је донесена прије "само два дана".
Хрватска - Фото: РТРС
ХрватскаФото: РТРС

Одлука о обавезном карантину за путнике из тих земаља није обавезујућа само за оне који су у транзиту или у случају хитних и оправданих разлога попут сахрана или хитне медицинске помоћи.

Божиновић је на конференцији за новинаре рекао да ипак постоје још неки изузеци и најавио вјероватну нову промјену.

- На нивоу ЕУ постоје ситуације које се подводе под термин "неододложних личних разлога". То је усвојено још раније и тај режим је постојао и у вријеме кад је корона криза била на врхунцу. Ако постоје неодложни лични разлози, о чему одлуку доноси гранична полиција, онда је могуће ући, посебно ако се особа врати у року од 24 часа. Посљедње одлуке које смо донијели, биле су измјена одлуке о режиму преласка границе која истиче 30. јуна, па ћемо до сљедећег понедјељка заправо још једном ревидирати цијели тај режим преласка границе, а с обзиром и на чињеницу да се ради о фази суживота с вирусом неке ће се одлуке доносити и брже - појаснио је Божиновић, преноси загребачка Н1.