latinica  ћирилица
26/06/2020 |  18:45 | Аутор: РТС

Кон: Крив је вирус, али и онај ко је дозволио утакмице са пуно гледалаца

Први епидемиолог Србије Предраг Кон поручује да неће да "дезертира", већ ће да остане у Кризном штабу, у тренутку када видимо нови "пик" у првом таласу вируса корона.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Кон каже да је тражио да се уведу казне за непоштовање епидемиолошких мјера, али да то није усвојено. Истиче да ће предложити нове мјере.

На констатацију да дио путника и даље не носи маске у јавном превозу, Кон каже да оне јесу обавезне, и да ако се неко тако зарази нема на шта да се жали.

- Све вријеме се залажем за санкције, кажу ми да не може. Шта ја на то да кажем? Очекујете да напустим Кризни штаб? Питање је да ли сви очекују да напустим кризни штаб? - упитао је Кон, истичући да му, након напада на друштвеним мрежама, сада довикују и на улици.

Говорећи о фудбалском дербију, Кон је рекао да је 12. јуна послао упозорење да се не може организовати на тај начин и да треба искључити гледалиште на сљедећој утакмици, након чега би се клубови брзо дисциплиновали.

Тврди да је на фудбалском стадиону могуће организовати да буде 5.000 људи у публици и да међу њима буде прописано растојање. За непоштовање те мјере криви организатора.

- Тврдим да то може, али ја сам један од ријетких. Овде се мисли да се ништа не може. Стално причамо: не може ни аутобус, ни школе, ни ово ни оно, ништа не може, ослањамо се само на мјере, а то је немогуће - навео је Кон.

Када је предлагао казне, рекли су му, каже, да казне нису епидемиолошке мјере.

Кон ипак не подржава потпуно затварање, јер би у том случају, каже, имали овакву ситуацију више година.

- Мора да се схвати да ако немамо отварање према животу, имаћемо овакву ситуацију пар година. Морамо да дођемо или до имунитета, или да се вакцинишемо - навео је Кон, истичући да је ово "бирање годишње сезоне" када се може доћи до заражавања.

Ако смо све време затворени, на крају ћемо престати да живимо, рекао је Кон наводећи да ће прва жртва бити здравствени систем.

Кон наводи и да сви редом нападају медицински дио Кризног штаба, говоре да су жртвовали животе људи ради избора, узвикују на улицама. Напади, истиче нису више само на друштвеним мрежама.

- Или ћемо да поштујемо мјере или нећемо да поштујемо, ако нећемо да поштујемо, имаћемо непрекидно овакву ситуацију, ово је дуготрајна борба. Вирус нам је показао да он не мисли да нас напусти - рекао је Кон.