latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:38 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Контакт тачка са ЕВРОПОЛ треба да остане у Министарству безбједности (ВИДЕО)

У БиХ постоје политичке снаге које би од Дирекције за координацију полицијских тијела да направе министарство унутрашњих послова на нивоу БиХ, каже за нашу Телевизију члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ Средоје Новић, коментаришући одлуку федералног министра унутрашњих послова Аљоша Чампаре да повуче потпис са Споразума о успостављању заједничке тачке са ЕВРОПОЛ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач каже да повлачење потписа неће спријечити да контакт тачка буде постављена у Министарству безбједности, а не у Дирекцији.

Инструкцијом о успостављању Заједничке контакт тачке за сарадњу са ЕВРОПОЛ у Министарству безбједности, в.д. министра Недељко Јовић је у непуна два мјесеца мандата исправио "брљотине" Драгана Мектића. Заправо, само је реализовао намјеру претходника Фахрудина Радончића.

Годинама МУП Републике Српске у Мектићу није имао савезника у спровођењу Оперативног споразума са ЕВРОПОЛ-ом који не предвиђа да заједничка тачка, локацијски и институционално буде смјештена у Дирекцију, гдје је била од 2018. године.

- Уопште се нигдје не помиње Дирекција за координацију полицијских тијела. Министарство безбједности са својом адресом Трг БиХ бр. 1 треба да буде заједничка контакт тачка и ми тражимо само да се Споразум имплентира у потпуности онако како је потписан - изјавио је Лукач.

Јовићевој инструкцији, која је услиједила након састанка са специјалним представником ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, успротивио се федерални министар унутрашњих послова Аљоша Чампара из СДА. Повукао је потпис са Споразума и оставио простор за спекулације због чега је СДА важно да контакт тачка буде у Дирекцији, а не у Министарству безбједности.

- Ја мислим да је то више него неозбиљан потез федералног министра унутрашњих послова. Очигледно да некоме смета што је договорено да се та тачка стави у оквиру Министарства безбједности. Жели се да се та фокална тачка остане и даље у Дирекцији и да се од Дирекције прави неко Министарство унутрашњих послова на нивоу БиХ и то годинама раде - изјавио је члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ Средоје Новић. 

Дирекција за координацију полицијских тијела не спроводи истраге, то је управна организација у оквиру Министарства безбједности чији је основни задатак координација полицијских агенција. Зато не може бити контакт тачка за размјену информација са Европолом, поручују из МУП-а Републике Српске.

Опструкција федералног министра унутрашњих послова и намјера СДА да на упражњено мјесто министра безбједности постави Селму Цикотића тумачи се као тежња Бошњака да централизују полицију у БиХ.

- Што је видљиво из докумената Викиликса, имамо пуно право да сумњамо да кроз ту позицију коју има Селмо, односно да Бошњаци кроз позицију у Обавјештајној агенцији и Министарству одбране, покушају дакле да покрену питање реформе полиције и да покушају оно што упорно покушавају да МУП Републике Српске буде у надлежности БиХ - изјавио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић. 

Зато је важно да се истраје да контакт тачка са ЕВРОПОЛ остане у Министарству безбједности, а не у Дирекцији коју би Бошњаци постепено да претворе у некакву Полицију БиХ.