latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:53 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Како је пандемија вируса корона утицала на потражњу на сточним пијацама? (ВИДЕО)

Већа понуда од потражње обара цијене стоке у Семберији. Сточари од раних јутарњих часова на пијаци чекају купце који долазе из околних општина Херцеговине и Федерације БиХ.
Сточна пијаца - Фото: РТРС
Сточна пијацаФото: РТРС

Пандемија се значајно одразила на куповну моћ грађана, а тиме и на потражњу на сточним пијацама. Из седмице у седмицу цијене се спуштају од десет до 40 пфенинга по килограму живе ваге.

Цијена прасића била је до четири марке по килограму, а овог уторка до пола марке јефтинији.

- Прије двадесетак дана ја сам продао кући прасиће до 25 кг тежине, пет марака по килограму. Данас сам довезао ове на пијацу, мало су тежи. Извагао сам 28 килограма, продао сам их по 3,5 марке. То вам све говори какво нам је тржиште - рекао је Будимир Пантић из Дворова.

Храна скупља, а свиње јефтиније - у класи од 2,70 до 2,80 по килограму, што је за 20 пфенинга мање у односу на прошлу пијацу, док су свиње ван класе од 2,30 до 2,40 марке по килограму.

Цијена оваца је иста - три марке по килограму, док се јагњад могу купити и по цијени од 4,50 марке по килограму - 50 пфенинга јефтиније у поређењу на прошлу пијацу.

Ријетки купци разгледају, цијенкају се и пазаре. Препродавци се жале на смањену потражњу.

Сточари, кажу, да немају услова да стоку продају на пијаце у окружењу, па продају по систему "колико ко плаћа" или је враћају у штале и чекају бољу цијену.

Многи ће, тврде, због несигурног тржишта смањити производњу.