latinica  ћирилица
26/06/2020 |  19:58 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Туристички потенцијали Брчко дистрикта (ВИДЕО)

Туризам је трећа перспекивна грана привреде послије енергетског сектора и пољопривреде, али на домаћем тржишту, његове шансе до сада су биле неискоришћене. Шта предлажу туристички радници у Брчко дистрикту?
Туризам - Фото: РТРС
ТуризамФото: РТРС

На примјеру дистрикта Брчко, који има све предуслове за развој туризма, ти капацитети нису довољно искоришћени, једноставније речено, нису дефинисани као конретна туристичка понуда.

- Велике могућности развоја туризма у Брчко дистрикту још увијек се своде у бројним сферама на потенцијале. Те потенцијале треба адекватно валоризовати и претворити их у класичне туристичке производе. Свакако да новонастала ситуација, мијења колективне свијести туриста, обавезује све нас да размишљамо о неким новим дестинацијским могућностима Брчко дистиркта - изјавио је Александар Ђурић из канцеларије за туризам Дистрикта Брчко.

Ријека Сава, планина Мајевица, историјско градско језгро те бројни хотели и ресторани Брчко чине примамљивим за туристе намјернике и пролазнике. Сеоски туризам такође има своју карику у будућности понуде овог града.

- Овдје сам нашао свој мир у уживам у овоме. Да ли ће се то мени исплатити или неће, нема везе. Није ни битно, али је битно да остане овим генерацијама које остају иза мене - рекао је Василије Кисић из Горњег Брезика, Брчко.

- Може се рећи да користимо и не користимо. На неки начин, задњих година има доста манифестација које се одржавају на води, као што су маратон, пливање на отвореном, разне регате и спортскихдогађаји у пецању - изјавио је Игор Миличевић из Удружења грађана "Икс центар" Брчко.

Гастрономска понуда у Брчком је разноврсна, од традициналне до савремене. Њу прате и манифестације, попут Гуче у Брчком.

- Пошто смо ми град на Сави, риба је обавезна на менију, сваки дан. Поред те гастро понуде коју ми организујемо и нудимо, имамо и одређени број манифестација. Имамо манифестацију Гуча у Брчком, која се већ традиционално организује - рекао је ресторатер  из Брчког Слободан Алексић.

- То је оно управо на чему радимо, да едукујемо људе, да их научимо и да им покажемо колико добар производ наша земља може да да - изјавила је дипломирани туризмолог из Брчког Јелена Радовановић.

Ни чињеница да се у туризму ангажују многе привредне гране у Дистрикту још није препозната као потенцијална шанса за саобраћај, трговину, занатство, угоститељство, рурални развој и друге привредне дјелатности.

- Већ 18 - 19 година одржавамо сајам привреде, који има изузетно добре резлутате и сваке године, је све бољи и бољи. И не видим ниједан разлог зашто не бисмо одржали један сајам туризма гдје би сакупиле све туристичке заједнице из шире регије и представили све то што Брчко може да понуди - поручио је Јеленко Илић из Привредне коморе Дистрикта Брчко.

- Можда је ово вријеме да се окренемо развоју домаћег туризма и да искористимо природне капацитете које посједујемо, али за тако нешто је потребно улагање у нове садржаје, да понудимо нешто ново, нове садржаје, како бисмо привукли туристе да дођу у наш град - изјавио је туристички радник из Брчког Никола Стојишић.

За аутентичну препознатљивост потребни су добра промоција и комуникација. Вјерујемо да ће будућност донијети неке нове идеје и садржаје из којих ће Брчко постати привлачна дестинација у коју ће многи радо свраћати.