latinica  ћирилица
26/06/2020 |  21:48 ⇒ 21:50 | Аутор: СРНА

Путин и Макрон о Украјини, Сирији, Либији, али и о неријешеним тензијама на Балкану

Руски предсједник Владимир Путин и француски лидер Емануел Макрон разговарали су данас о међународним кризама и поручили су да ће ближе сарађивати у рјешавању глобалних изазова.
Макрон и Путин (фото: kremlin.ru) -
Макрон и Путин (фото: kremlin.ru)

Путин, који је подсјетио да је прошло 75 година од потписивања Повеље УН, говорио је о потреби за заједничке напоре у борби против пријетњи попут пандемије вируса корона, међународног тероризма и климатских промјена.

Он је истакао да је разговор са Макроном пружио шансу за дискусију о кризама у Украјини, Сирији и Либији, те неријешеним тензијама на Балкану.

- Уколико желимо да постигнемо позитивне резултате, потребно је да удружимо напоре - рекао је Путин током разговора са Макроном.

Руски лидер је подсјетио да је средином седмице одржана велика војна парада поводом побједе над нацизмом у Другом свјетском раду, те да Русија никада неће заборавити Французе који су се на Источном фронту борили заједно са совјетским војницима.

Макрон који је требало да присуствује паради 9. маја прије него што је одгођена због пандемије, изразио је жаљење што га је вирус спријечио у намјери да посјети Москву.

Он је, одговарајући на Путинов позив да посјети Русију, изразио радост да дође у Москву али тек када здравствени услови то дозволе.

Путин и Макрон разговарали су путем видео-позива.