latinica  ћирилица
27/06/2020 |  07:56 ⇒ 08:00 | Аутор: СРНА

Борци из Источног Сарајева на Видовданској академији у Нишу

Делегација бораца из Источног Сарајева вечерас ће у Нишу присуствовати Видовданској академији на којој ће кћерки доктора Миодрага Лазића бити уручен Орден Светог Романа, постхумно додијељен њеном оцу, а сутра ће посјетити гроб овог српског хуманисте.
Ниш - Фото: СРНА
НишФото: СРНА

У делегацији ће бити некадашњи борци, припадници полиције и дјеца погинулих бораца из Источног Сарајева. Предводиће их предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, а у Нишу ће им се придружити градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Организатор путовања је општинска Борачка организација "Илиџански борац".

Борци из Источног Сарајева присуствоваће вечерас академији у порти Саборног храма у Нишу на којој ће највише признање Епархије нишке - Орден Светог Романа постхумно додијељен доктору Лазићу примити његова кћерка Нина.

У програму манифестације, која почиње у 19.30 часова, учествоваће НЦПД "Бранко и Војни" и оркестар "Ниш" Копнене војске Србије

Видовданску академију организују управа Саборне цркве и град Ниш са благословом Његовог преосвештенства епископа нишког Арсенија.

Сутра, на Видовдан, у 11.00 часова парастос доктору Лазићу биће служен на Новом гробљу у Нишу, гдје ће се окупити многи поштоваоци великог спрског хуманисте, укључујући и борце из Источног Сарајева.

Предсједник "Илиџанског борца" Горан Шеховац рекао је да Илиџанци и грађани Источног Сарајева желе да и на овај начин одају почаст некадашњем саборцу, српском хероју и хуманисти.

Шеховац је истакао да због епидемије вируса корона нису били у могућности да присуствују сахрани и четрдесетници, али су у договору са породицом доктора Лазића одлучили да за Видовдан посјете његов гроб и одају му почаст.

Предсједник Скупштине града Мирослав Лучић рекао је да је доктор Лазић оставио неизбрисив траг у некадашњем Српском Сарајеву, те да Срби са ових простора имају обавезу да његују успомену на његово дјело.

Доктор Миодраг Лазић, директор Ургентног центра у Нишу и ратни хирург у Републици Српској током одбрамбено-отаџбинског рата, преминуо је 14. априла у болници у Нишу од вируса корона, а сахрањен 18. априла на нишком Новом гробљу.