X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
27/06/2020 |  11:01 | Извор: СРНА

Број миграната на Балканској рути више него удвостручен у 2019. години

Број илегалних миграната на рути западног Балкана се више него удвостручио у 2019. години у односу на годину дана раније, а азил у ЕУ највише су тражили држављани Сирије, Авганистана и Венецуеле.
Илегални мигранти (фото:AP Photo/ Amel Emric) -
Илегални мигранти (фото:AP Photo/ Amel Emric)

Европска агенција за заштиту граница Фронтекс наводи да је на рути западног Балкана прошле године регистровано 15.150 миграната, у односу на 5.900 током 2018. године.

Европска канцеларија за подршку азилу /ЕАСО/ саопштила је да је број захтјева за добијање азила у ЕУ први пут порастао од 2015. године, те да се очекује да се тај тренд настави упркос пандемији вируса корона.

Чланице ЕУ пријавиле су пораст броја захтјева за азил током прошле године за 11 одсто.

Према наводима ЕАСО, пораст броја захтјева посљедица је повећања броја тражилаца азила из Венецуеле за 103 одсто и Колумбије за 214 одсто током 2018. године.

У саопштењу Канцеларије истиче се да су поједине земље, као што су Кипар, Француска, Грчка, Малта и Шпанија, примиле више захтјева прошле године него током такозване мигрантске кризе 2015. и 2016. године.

Највећи број тражилаца азила током 2019. године чинили су држављани Сирије, Авганистана и Венецуеле.

У извјештају ЕАСО се наводи да је у прва два мјесеца ове године забиљежен пораст броја азиланата за 16 одсто, али је пандемија вируса корона довела до драстичног пада броја захтјева за 87 одсто, јавио је "Јуроњуз".

Међутим, Канцеларија упозорава да би након ублажавања ванредних мјера и забране путовања могло доћи до пораста броја захтјева за азил, чак до нивоа прије ковида-19.