latinica  ћирилица
27/06/2020 |  16:30 | Аутор: СРНА

Ускоро одлука о формирању експертског тима за Трговску гору

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац очекује да ће на првој наредној сједници Савјета министара бити донесена одлука о формирању експертског тима за Трговску гору, јер је неприхватљиво да се на граници БиХ изгради одлагалиште радиоактивног отпада.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

Кошарац је нагласио да ће тиме експертима у БиХ бити омогућено да на основу научних, истраживачких и стручних знања одговоре на сва отворена питања у вези са евентуалном изградњом нуклеарног и радиоактивног одлагалишта на Трговској гори.

Он очекује да по формирању експертског тима услиједи састанак са надлежним министарством у Влади Хрватске и да се на основу примјене европских конвенција омогући научним, истраживачким и стручним кадровима из БиХ да дођу на Трговску гору.

- Очекујем да паралелно, како то ради хрватска страна, ради и наша страна, да снагом научно-истраживачког дјеловања дамо врло јасну поруку да имамо те капацитете у земљи да одговоримо таквом питању, а паралелно с тим и правни тим ће радити свој дио посла - рекао је Кошарац и додао да се од тога неће одустати.

Он је напоменуо да су сачинили структуру будућег експертског тима за Трговску гору на основу приједлога који су дошли из ентитетских министарстава, агенција на нивоу БиХ, јединица локалне управе из Федерације БиХ и Српске.

Паралелно с тим, додао је Кошарац, ради се на формирању приједлога тима за правне експерте да се не одустаје од међународно признатих права које је БиХ потписала на међународном нивоу.

Он је поновио да је потпуно неприхватљиво да се изгради таква врста одлагалишта на самој граници са БиХ.

- То би евентуално могло да угрози здравље 250.000 људи и животну средину у сливу ријеке Уне - рекао је Кошарац.

Он је додао да ће се у разговорима са међународним институцијама који су присутни у БиХ, а прије свега са европском комисијом, радити на томе да отворе ту врсту дијалога у европској комисији.